Poznáte ovocie s názvom moruša? Nepoznáte? Moruša je menej známe ovocie, ale je chutné a obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Toto drobné ovocie má v našej kultúre bohatú históriu a plody morušovníka sú cenené najmä pre svoju výživovú hodnotu. Chcete sa o moruše dozvedieť viac? Potom pokračujte v čítaní tohto článku a dozviete sa všetko, čo o nej potrebujete vedieť.
História moruše
Morušovník pochádza z Ázie a jeho listy sú ideálnou potravou pre larvy priadky morušovej, preto sa v čase rozkvetu hodvábnického priemyslu hojne vysádzali. Morušovníky boli známe už v staroveku a v Európe sa rozšírili v stredoveku. V súčasnosti sa morušovníky hojne pestujú na južnom Slovensku, ale u nás nepatria medzi často vysádzané dreviny, pretože im vyhovujú teplejšie podmienky.
Ako už bolo spomenuté, morušovníky sú ovocné stromy, ktoré rastú najmä v teplých a úrodných oblastiach. Morušovník patrí do čeľade morušovníkovitých a môže dosiahnuť vek až niekoľko sto rokov. Plodom morušovníka je ovocie nazývané moruša, ktoré je tvarom veľmi podobné ostružine alebo maline.

Milujete ovocie? Vyskúšajte ho v trochu inej podobe a ochutnajte náš Pendrek sekaný KYSLÝ OVOCNÝ MIX.
Plody morušovníka
Plody morušovníka sú chutné a šťavnaté plody pripomínajúce ostružiny, a to ako vzhľadom, tak aj trochu sladkou chuťou. Moruše sa sušia na slnku, čím sa zvyšuje obsah cukru a sladká chuť. V súčasnosti si môžeme vychutnať najmä biele alebo čierne moruše. Existujú však aj iné druhy, napríklad moruša previsnutá.
Moruša biela
Moruša biela je plodom morušovníka bieleho, stromu alebo kra, ktorý dorastá do výšky až 15 metrov a začína rodiť po troch až čtyroch rokoch. Ide o chutné, medové ovocie, ktoré sa označuje za superpotravinu vďaka vysokému obsahu vitamínu C, vápnika, bielkovín a vlákniny.
Moruša biela sa môže konzumovať čerstvá, sušená alebo sa z nej vyrábajú sirupy, víno či džem. Skvele doplní tiež raňajky alebo zdravú desiatu.
TIP: Sušené plody morušy bielej si môžete kúpiť v našom e-shope.
Moruša čierna
Plody morušovníka čierneho, ktorý je menej rozšírený oproti morušovníku bielemu, sú tmavofialové až čierne a tiež sa veľmi podobajú ostružinám. Sú veľmi sladké a obsahujú mnoho prospešných látok vrátane vysokého obsahu železa.
Moruša čierna sa spracúva aj na víno, marmelády a sirupy. Dávajte si však pozor, jej farbivo sa ťažko zmýva.
Moruša a zdravie
Prínosy a účinky moruše využíva už stáročia najmä čínska medicína. Moruša obsahuje:
- vitamíny C a K,
- železo, vápnik, horčík, draslík a fosfor,
- vlákninu a bielkoviny,
- 50 % prírodného cukru,
- prírodný antioxidant resveratrol.
Moruša prispieva k udržaniu normálnej hladiny cukru v tele a jej konzumácia podporuje spánok, relaxáciu, zdravie čriev a pravidelné vylučovanie. Zdraviu prospešné sú aj listy moruše, z ktorých si môžete pripraviť čaj.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Prečo jesť hrozienka.
Využitie moruše v kuchyni
Moruša sa dá v kuchyni využiť rôznymi spôsobmi. Je skvelá na raňajky v kašiach alebo v jogurte v kombinácii s orechmi. V receptoch môžete morušou nahradiť maliny alebo černice, ale chutí skôr ako med alebo figy.
Používa sa aj pri pečení, napríklad do koláčov alebo dezertov, do marmelády, zmrzliny alebo džemu.
TIP: Recept na vegánsku zmrzlinu.
Vyskúšajte naše lyofilizované ovocie. Naše obľúbené sú lyofilizované maliny a jahody. V ponuke však máme aj ďalšie druhy mrazom sušeného ovocia.
FAQ – Najčastejšie otázky
Je moruša vhodná pre diabetikov?
Áno, moruša môže byť súčasťou diabetickej stravy, ale odporúča sa to konzultovať s odborníkom.
Po koľkých rokoch plodí morušovník
Po 3 až 5 rokoch.
Je moruša zdravá?
Áno, moruša je veľmi zdravá. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, karotenoidy, zeaxantín a z minerálov napríklad železo, draslík, horčík.
Ako chutí moruša?
Ide o sladké ovocie s jemnou chuťou pripominajúcou figy či med.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?