Ak máte radi rastlinné mlieka, lahodné pistáciové mlieko si určite nájde miesto vo vašej domácnosti. Spolu s mandľovým a kešu mliekom patrí medzi naše najobľúbenejšie. Výroba pistáciového mlieka je jednoduchá a jeho chuť je podobná pistáciovej zmrzline.
Pistáciové mlieko je plné antioxidantov a vlákniny a neobsahuje laktózu, takže je vhodnou voľbou mlieka pre vegetariánov, vegánov, paleo stravu a všetkých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou.
Pistáciové mlieko, podobne ako arašidové mlieko, nie je dostupné v obchodoch. Pomaly získava popularitu medzi nadšencami zdravej výživy a vzhľadom na cenu pistácií sa do obchodov len tak nedostane. Aká škoda! Takže jediný spôsob, ako ochutnať pistáciové mlieko, je pripraviť si ho doma.
Prečo si pripraviť pistáciové mlieko?
Najväčším lákadlom pistáciového mlieka je, samozrejme, jeho chuť. Kto by nemal rád nápoj, ktorý chutí ako pistácie a navyše je zdravý? Pistácie majú jedno z najkomplexnejších zložení spomedzi všetkých orechov a možno ich označiť za takmer dokonalú potravinu. Obsahujú bielkoviny, tuky a sacharidy. Pravidelne uskutočňujeme akcie na pistácie, takže váš nákup nie je taký nákladný.

Pistácie sú zvlášť bohaté na:
- magnézium,
- vápnik,
- železo,
- antioxidanty,
- vitamíny B, E a C,
- fytosteroly (znižujú hladinu cholesterolu).
Tip: Už ste skúšali zaradiť pistácie na obed?Vyskúšajte tento recept na cuketové špagety s pistáciovým pestom.
Prečo do svojho jedálnička zaradiť rastlinné mlieko s pistáciami?
Pistácie sú dobrým zdrojom bielkovín (20,3 g na 100 g) a patria medzi menej kalorické orechy (2352 kj na 100 g). Podobne ako ostatné orechy obsahujú veľké množstvo tukov (45,3 g na 100 g), ktoré však z veľkej časti tvoria mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre náš organizmus prospešné.
Kvalitné pistácie nájdete v našom e-shope.
Z ktorých pistácií sa vyrába mlieko
Vyhnite sa všetkým pistáciám, ktoré sú spracované. Pražené ani solené pistácie nie sú vhodné na výrobu mlieka a najlepšie je kupovať naturálne pistácie, ktoré sú vlúpané. Na výrobu jednej dávky mlieka potrebujete celú šálku pistácií, a ak by ste použili solené, mlieko by sa prakticky nedalo piť.


Škorica MLETÁ 500 g

Javorový sirup 250 ml
Navyše použitím nepražených pistácií nestratíte cenné živiny a tuky, ktoré sa teplom rozkladajú. Vďaka tomu je pistáciové mlieko naozaj plné látok, ktoré sú prospešné pre telo.
Tip: Pistácie – všetko, čo o nich potrebujete vedieť.
Ako pripraviť dokonalé pistáciové mlieko
Ak ste už niekedy vyrábali rastlinné mlieko, postup je rovnaký. Potrebujete len pistácie a vodu, na dochutenie môžete pridať javorový sirup, vanilkový extrakt, škoricu alebo datle.
Výrobu vám uľahčí vrecko na výrobu mlieka, pomocou ktorého zo zmesi najlepšie dostanete všetku tekutinu.
Krok 1: Najprv vložte pistácie do nádoby s vodou a nechajte ich ponorené aspoň šesť hodín.
Krok 2: Pistácie opláchnite a vložte ich do mixéra spolu s ostatnými prísadami. Stačí mixovať jednu až dve minúty. Výsledkom by malo byť krémové mlieko, ktoré precedíte.

Krok 3: Krémové mlieko vložte do vrecka na výrobu mlieka alebo syra a stláčajte, kým zo zmesi nevytečie mlieko. Tak sa z mlieka dostanú všetky pevné látky.
Krok 4: Mlieko skladujte v chladničke a spotrebujte ho do 3 až 4 dní. Zo skúsenosti však vieme, že doma aj tak nevydrží tak dlho.
TIP: Ak sa vám mlieko v chladničke oddelí (voda na vrchu, biela hmota na dne), vôbec sa neznepokojujte. Je to bežný jav pri čerstvých rastlinných mliekach bez prídavných látok. Pred použitím mlieko jednoducho pretrepte.
Ako si vychutnať domáce pistáciové mlieko?
Pistáciové mlieko má bohatú, krémovú a mierne sladkastú chuť. Dá sa použiť najmä na raňajky, napríklad do kaše, jogurtu alebo len tak do kávy.
Ak vás zaujíma, aké máme akcie na pistácie, kliknite TU.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čo sú pistácie?
Pistácie sú plody rastliny pistácie pravej, pestujú sa viac ako 5 tisíc rokov a pochádzajú z Ázie. Sú obľúbené pre svoju sladkastú chuť a krásne zelenú farbu, s ktorou vykúzlite v kuchyni skvelé jedlá. V článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o pistáciách, a prezradíme vám, ako si vypestovať vlastné doma.
Je pistáciové mlieko zdravé?
Áno. Pistácie majú z orechov jedno z najkomplexnejších zložení a dali by sa označiť za takmer dokonalú potravinu. Obsahujú totiž bielkoviny, tuky aj sacharidy.
Patria pistácie k afrodiziakálnym potravinám?
Áno, údajne zvyšujú vitalitu u mužov a podľa štúdií, keď muži jedli 3 týždne 100 g pistácií, sa zvýšila ich erektilná funkcia o 50 %.
Obsahujú pistácie menej kalórií ako iné orechy?
Pistácie obsahujú menej kalórií ako ostatné orechy, a to zhruba 160 kalórií na 30 gramov, čo nie je veľa. Majú tiež nízky glykemický index a po ich konzumácii sa budete cítiť dlhšie sýti, preto sú pistácie vhodné aj pri redukčných diétach.
Odkiaľ sa dovážajú pistácie?
Medzi najväčších producentov pistácií patrí Irán. K ďalším krajinám, z ktorých sa pistácie dovážajú, patrí napríklad USA alebo Turecko.
Ak si budete pistácie kupovať, dajte pozor na cenu a kvalitu. Môžete si kúpiť pistácie v škrupine, ale ak vás nebaví pistácie lúpať, tak aj pre tých náročnejších sa predávajú pistácie už vylúpané, pri tých však musíte počítať s tým, že cena bude o niečo vyššia.
Aký je denný príjem pistácií?
Odporúčaný denný príjem je 1 hrsť orechov.
Aký druh pistácií vybrať na rastlinné mlieko?
Najväčšie pistácie na trhu sa predávajú s veľkosťou 18/22, ale tie sú veľmi vzácne. My ponúkame pistácie s veľkosťou 20/22, čo je druhá najväčšia veľkosť na trhu.
Na prípravu orechového mlieka sú najvhodnejšie nesolené naturálne vylúpané pistáciové jadrá.
Čo ďalšie môžem uvariť či upiecť z pistácií?
Použitie pistácií je veľmi všestranné, môžete si zakúpiť ako solené pistácie, tak aj nesolené pistácie, ktoré môžete použiť do omáčok, krémov či sladkého pečenia. Keďže ide o orechy, prvý recept, čo vám určite napadne je pistáciové maslo, ktoré si môžete pripraviť aj vy, prípadne si ho môžete kúpiť u nás.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Pistáciový zdravý koláč bez pečenia (raw)
- Recept na sicílsku pistáciovú omáčku na cestoviny
- Domáca vegánska nátierka z mandlí a sušených paradajok
- Indický šošovicový dhál
- Recept na orechové maslo: Jemné domáce pistáciové maslo

Recept: Pistáciové mlieko
Ingrediencie
- 1 hrnček nesolených vylúpaných pistácií
- 4 hrnčeky vody
Extra prísady
- 1 – 2 lyžičky javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka škorice
- štipka soli
Pokyny
- Pistácie namočte do vody aspoň na 6 hodín a potom ich prepláchnite.
- Vložte pistácie s ostatnými ingredienciami do mixéra.
- V pirebehu jednej až dvoch minút sa vytvorí krémové mlieko, ktoré preceďte cez jemné plátno. Pokiaľ máte výkonný mixér, cediť nemusíte.
- Mlieko skladujte v chladničke a spotrebujte do 3 – 4 dní.
Máte záujem o pistáciové mlieko? Vyskúšajte si doma pripraviť aj iné orechové dobroty!

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?