Recept: Vianočné orechové košíčky

Vianočné orechové košíčky patria medzi tradičné vianočné pečivo, ktoré nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Sú jemné, maslové a ich plná orechová chuť v kombinácii s lahodným krémom evokuje detstvo aj kúzlo Vianoc. Krehké košíčky sa rozplývajú na jazyku, pritom sú dostatočne pevné, aby uniesli voňavú náplň z orechov, masla a vanilky. Sú elegantné, krásne na pohľad a prekvapivo ľahké na prípravu.

Orechy ako základ vianočného pečiva

Orechy patria medzi najcennejšie zimné suroviny. Sú bohaté na zdravé tuky, horčík, zinok a vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant. Naše orechové košíčky pripravujeme predovšetkým z vlašských orechov. Tie cestu aj krému dodávajú hlbokú, sladkastú chuť s ľahkou horkastou notou, ktorá sa výborne dopĺňa s vanilkou, rumom či čokoládou.


Vďaka vysokému obsahu prírodných olejov zostáva vianočné pečivo vláčne a jemné, takže orechové košíčky sú krehké a chutné aj niekoľko dní po upečení.

Vianočné orechové košíčky.
Vianočné orechové košíčky.

Aké orechy sú na orechové košíčky najlepšie

Najčastejšie sa na orechové košíčky používajú vlašské orechy, typické pre tradičné slovenské vianočné pečivo. Košíčky však výborne chutia aj z lieskových orechov, ktoré majú jemnejšiu arómu a ľahko sladšiu chuť. Pre bohatšiu chuť môžete kombinovať oba druhy, napríklad v pomere 2 : 1 – dve časti vlašských orechov k jednej časti lieskových.


Okrem vlašských a lieskových orechov stoja za skúšku aj mandle alebo kešu, ktoré dodajú košíčkom jemnú maslovú textúru. Nezabudnite orechy pred použitím ľahko opražiť – zvýrazní sa tým ich aróma a chuť.

Skladom
15 € 12.69 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.
Skladom 26.7 €
Prírodné lieskové orechy so šupkou bez škrupiny. Naše lieskové oriešky sú väčšie (akosť 13-15) ako klasické lieskové oriešky zo supermarketu (akosť 11-13), vďaka čomu sú mäkšie a chutnejšie. Sú ideálne na chrumkanie, výrobu domácej Nutelly, lieskového mlieka a masla.
Skladom 4 €
Vyhnite sa bielemu rafinovanému cukru! Namiesto neho používajte prírodný trstinový cukor, ktorý chutí oveľa lepšie! Oslaďte si život naším svetlým trstinovým cukrom!

Ako na tie najlepšie vianočné orechové košíčky

Na rozdiel od lineckého alebo klasického maslového pečiva sa cesto na orechové košíčky pečie priamo vo formičkách, takže si udrží svoj krásny tvar. Po upečení sa košíčky naplnia voňavou orechovou náplňou a často sa ešte dozdobia belgickou horkou čokoládou, polmesiačikom z orechov alebo kúskom kandizovanej čerešne.

Cesto na orechové košíčky

Cesto pripravíte z hladkej múky, mletých orechov, práškového cukru, masla a škrobu. Všetky ingrediencie spracujte do hladkej hmoty a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne však cez noc. Maslo dodá cestu krehkosť a orechy zvýraznia chuť aj vôňu.

Potom cesto vyvaľkajte, vykrojte kolieska a vtlačte ich do formičiek na košíčky. Pečte na horný a spodný ohrev pri teplote 170 °C približne 15 – 20 minút, kým okraje nezačnú jemne zlátnuť. Po vychladnutí košíčky opatrne vyklopte.

Vianočné orechové košíčky.
Vianočné orechové košíčky.

Orechová náplň

Orechové košíčky by neboli úplné bez lahodného orechového krému. Základom náplne sú mleté vlašské orechy, cukor, rum a podľa potreby piškóty a škorica. Orechy s cukrom rozmixujte, premiešajte a pridajte rum a štipku škorice. Ak je zmes príliš lepivá, pridajte rozmixované piškóty. Výsledná hmota by mala byť dostatočne vláčna, aby sa dala tvarovať na guľky a zároveň umožnila jednoduché plnenie pomocou cukrárskeho vrecka.

Vianočné orechové košíčky.
Vianočné orechové košíčky.

Ako orechové košíčky ozdobiť

Aby orechové košíčky nielen chutili, ale aj vyzerali krásne, môžete ich po naplnení jemne ozdobiť. Košíčky môžete namáčať v rozpustenej horkej čokoláde s trochou kokosového oleja, ktorá po stuhnutí vytvorí lesklý povrch. Do čokoládovej vrstvy pridajte nasekané oriešky, cukrárske zdobenie alebo kandizovanú čerešňu. Môžete použiť aj inú čokoládu, napríklad bielu, a vytvoriť mramorový efekt, alebo karamelovú čokoládu na originálne a neopozerané vianočné pečivo.

Orechové košíčky trochu inak

Okrem klasickej orechovej náplne môžete vyskúšať aj verziu s karamelovým krémom, čokoládou alebo smotanovým likérom. Ak chcete zostať pri orechovej náplni, skúste mandľovú alebo lieskovoorieškovú, ktoré majú jemnejšiu arómu a krásnu farbu.

Tip: Vyskúšajte aj naše čokoládové košíčky s arašidovým maslom.

Ako uchovávať orechové košíčky

Hotové orechové košíčky skladujte v chlade, ideálne v uzatvárateľnej dóze, kde vydržia až 3 týždne. Ak sú plnené maslovým alebo smotanovým krémom, uchovávajte ich v chladničke. Pre dlhšiu trvanlivosť môžete pripraviť korpusy vopred a náplň pridať až pár dní pred Vianocami.

Čo ďalšie upiecť na Vianoce?

Ak sa doma predháňate, kto upečie viac druhov vianočného pečiva, máme pre vás ďalšie tipy na obľúbené sviatočné dobroty.

  • Korenisté škoricové hviezdičky s mandľami a polevou
  • Najlepšie kakaové linecké koláčiky s orechmi
  • Nadýchané zázvorníky ako od babičky 
  • Najlepšie linecké koláčiky – tradičný vianočný recept našich babičiek
  • Vláčny biskupský chlebíček so sušeným ovocím bez cukru

TIP: Máte radšej orechové maškrtenie? Najnovšie u nás nájdete vianočné balíčky Ochutnaj Vianoce, napríklad s mixom údených mandlí a kešu, karamelovým mixom mandlí a kešu alebo s datľovou šestkou.

Vianočné orechové košíčky.

Recept: Vianočné orechové košíčky

Orechové košíčky sú jemné, maslové a ich plná orechová chuť v kombinácii s lahodným krémom doslova evokuje detstvo aj kúzlo Vianoc.
Čas prípravy 50 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 1 hodina 10 minút
Samozrejme Dezert, Vianočné pečivo
Kuchyňa česká
Porcie 50 kusov

Ingrediencie
  

Cesto

  • 50 g špaldovej múky
  • 40 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
  • 50 g lieskových orechov (mletých)
  • 100 g Hery (alebo masla)
  • 1/2 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru)

Orechová náplň

  • 150 g vlašských orechov
  • 100 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
  • 50 ml rumu
  • piškóty (podľa potreby)

Na ozdobu

  • belgická horká čokoláda
  • kokosový olej
  • nasekané orechy (podľa vlastného výberu)
  • cukrárske zdobenie

Pokyny
 

  • V mise zmiešajte mleté lieskové orechy s rozmixovaným trstinovým cukrom, kukuričným škrobom a múkou.
  • Pridajte nakrájanú Heru a vanilkový extrakt a vypracujte nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte trochu múky.
  • Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky odpočívať, ideálne cez noc.
  • Odpočaté cesto nechajte chvíľu povoliť, potom rozvaľkajte na plát.
  • Vykrajujte z neho kolieska a vtlačte ich do formičiek na košíčky.
  • Pečte vo vyhriatej rúre na horný a dolný ohrev pri teplote 170 °C približne 20 minút, kým okraje nezačnú ružovieť.
  • Po upečení nechajte košíčky chvíľu vychladnúť a potom ich opatrne vyklopte z formičiek.

Orechová náplň

  • Rozmixujte vlašské orechy spolu s cukrom.
  • V miske zmes orechov a cukru dôkladne premiešajte a pridajte rum.
  • Vypracujte hladkú, nelepivú hmotu.
  • Ak je zmes príliš lepivá, pridajte podľa potreby nadrvené piškóty, kým nebude tvarovateľná.

Zdobenie

  • Z pripravenej orechovej zmesi vytvorte malé guľky alebo ju pomocou cukrárskeho vrecka či lyžičky naplňte do vychladnutých košíčkov.
  • Naplnené košíčky namáčajte v rozpustenej čokoláde s trochou kokosového oleja.
  • Kým čokoláda nestuhne, posypte košíčky nasekanými orieškami a cukrárskym zdobením podľa chuti.
Kľúčové slovo košíčky s orechovou náplňou, orechové košíčky, vianočné orechové košíčky
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Aké orechy sú na orechové košíčky najlepšie?

Najčastejšie sa používajú vlašské orechy, ktoré dodajú tradičnú chuť. Skvele však poslúžia aj lieskové orechy alebo mandle, podľa toho, ktoré máte najradšej.

Dá sa použiť iný alkohol ako rum do orechových košíčkov?

Áno, orechové košíčky môžete naplniť rôznymi alkoholickými prísadami. Najčastejšie sa používa rum, ale výborne poslúži aj amaretto, griotka alebo vaječný likér. Každý z nich dodá náplni jedinečný chuťový tón a jemne zmení výsledný charakter košíčkov.

Ako docieliť extra krehké cesto orechových košíčkov?

Použite dobre vychladené maslo a cesto spracovávajte len krátko. Čím menej ho hnetiete a čím chladnejšie sú ingrediencie, tým krehkejšie a jemnejšie bude výsledné cesto.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin