Najlepší recept na bulgur so zeleninou a fazuľami

Som veľkou fanúšičkou mexickej kuchyne. Niekoľko mesiacov som žila v Mexiku, no klamala by som, keby som tvrdila, že práve vtedy sa začala moja láska k nej. Mexickú kuchyňu som milovala už dávno predtým. Už roky pripravujem rôzne verzie mexických pokrmov – či už s ryžou alebo s fazuľami.

Tentokrát som sa však rozhodla vymeniť ryžu za bulgur. Trochu som sa toho obávala, ale výsledok bol naozaj vynikajúci a nabudúce ho určite pripravím znova! Navyše ma teší, že tento recept na bulgur so zeleninou je prirodzene bez mäsa, no vďaka fazuliam stále plný bielkovín.

Bulgur so zeleninou.
Bulgur so zeleninou.

Čo je typické pre mexickú kuchyňu?

Mexická kuchyňa ma nadchla svojimi intenzívnymi chuťami a kombináciou čerstvých ingrediencií. Medzi typické suroviny patria koriander, limetka, čierna fazuľa, čili a paradajky. Tieto výrazné chute a ingrediencie nájdete aj v našom recepte na zeleninový bulgur s fazuľami.

Skladom 4 €
Čo je bulgur? Je to celozrnná nespracovaná pšenica, ktorá je vynikajúca ako príloha k mnohým druhom jedál, napríklad namiesto ryže. Je to nízkokalorická možnosť prílohy, ktorá je zároveň bohatá na vlákninu. A ako sa vlastne pripravuje? Jednoducho a podobne ako ryža: zmiešajte 1 šálku s 3 šálkami vody, priveďte do varu, premiešajte, stlmte oheň a nechajte variť asi 15 minút.
Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml

Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml

Nedostupné
TOP produkt medzi olivovými olejmi! Tento extra panenský olivový olej pochádza z veľmi vzácnej odrody Koroneiki, ktorá rastie na Kréte. Olivový olej je lisovaný za studena a vyniká špecifickou chuťou a vôňou. Zaručujeme vám nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
Rímska rasca CELÁ 500 g

Rímska rasca CELÁ 500 g

Nedostupné
Rímska rasca sa vyznačuje veľmi prenikavou a mierne horkou chuťou. Celá rasca je veľmi obľúbená najmä v ázijskej a arabskej kuchyni, kde dodáva jedlám veľmi špecifickú a výraznú chuť. Často sa kombinuje napríklad s koriandrom a možno ju nájsť aj v tradičnom kari alebo chilli con carne. Používa sa na dochutenie mäsových aj vegetariánskych jedál. Rímska rasca sa však môže pridávať aj do nakladanej zeleniny.

Prečo jesť bulgur namiesto ryže?

Bulgur má nižší glykemický index ako klasická ryža, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a dlhšie zasýti. Je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie, a obsahuje vitamíny skupiny B, horčík a železo, ktoré podporujú energiu a celkové zdravie.

Okrem toho je ľahko stráviteľný a jeho príprava je rýchla – stačí ho spariť a nechať napučať, čo z neho robí ideálnu voľbu pre zaneprázdnených kuchárov.

Aké fazule použiť na bulgur so zeleninou?

V tomto recepte používame čierne fazule, ktoré sú základom mnohých mexických jedál. Sú výborným zdrojom rastlinných bielkovín a vlákniny, obsahujú dôležité minerály, ako sú železo, vápnik a horčík, ktoré podporujú zdravie kostí a celkové zdravie organizmu. Vďaka nízkemu glykemickému indexu tiež pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Mexický bulgur so zeleninou.
Mexický bulgur so zeleninou.

Výber syra do bulguru so zeleninou

Do tohto receptu odporúčam použiť čedar alebo goudu. Oba syry sa skvele roztekajú a sú ideálne na vmiešanie do hotového pokrmu. Čedar je obľúbený v tex-mex kuchyni a dodáva jedlu výraznejšiu, mierne pikantnú chuť, zatiaľ čo gouda ponúka jemnejšiu, orieškovú chuť. Výber záleží len na vašich preferenciách.

Bulgur so zeleninou a syrom.
Bulgur so zeleninou a syrom.

Tipy na ďalšie recepty

Vyskúšajte naše ďalšie recepty, medzi moje obľúbené patria:

  • Zapečená mexická quinoa
  • Talianske kuskusové rizoto
  • Zdravá bezlepková tortilla

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako dlho sa varí zeleninový bulgur?

Príprava a varenie zeleninového bulguru vám zaberie približne 30 minút.

Môžem použiť cícer namiesto fazúľ?

Cícer má odlišnú chuť a nie je typický pre mexickú kuchyňu. Radšej odporúčam použiť iné druhy fazule, ktoré sú v mexických receptoch bežnejšie.

Môžem použiť inú zeleninu?

Samozrejme! Do nášho mexického bulguru sa skvelo hodia aj baklažán, paprika alebo cuketa.

Môžem použiť mrazenú kukuricu?

Áno, môžete použiť čerstvú alebo mrazenú kukuricu, nemusíte sa obmedzovať iba na kukuricu z plechovky.

Ako dlho vydrží v chladničke?

Náš zeleninový bulgur je vhodné skonzumovať do 3 – 5 dní.

Bulgur so zeleninou.

Najlepší zeleninový bulgur so syrom a fazuľami

Najlepší recept na zdravý bulgur so zeleninou, ktorý chutí úplne božsky. Inšpirovaný mojím pobytom v Mexiku. Skúste zeleninový bulgur, nebudete ľutovať!
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 20 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa mexická kuchyňa
Porcie 4 porcie

Ingrediencie
  

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 hrnček vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku (je možné použiť aj sušený)
  • 1 paprička jalapeño (voliteľné)
  • 1 hrnček čiernych fazúľ (scedených a prepláchnutých)
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 1 plechovka kukurice (môže byť aj mrazená)
  • ½ ČL rímskej rasce
  • 200 g nastrúhaného syra (čedar alebo gouda)
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie (podľa chuti)

Pokyny
 

  • Uvarte bulgur podľa návodu na obale.
  • Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej na stredne vysokej teplote. Pridajte cesnak a jalapeño a restujte asi 1 minútu, kým sa nerozvinie vôňa.
  • Pridajte uvarený bulgur, zeleninový vývar, fazuľu, paradajky, kukuricu a rímsku rascu. Ochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Zmes priveďte do varu, potom panvicu zakryte, znížte teplotu a nechajte dusiť 10 – 15 minút, kým nie je bulgur mäkký.
  • Vmiesajte 100 g syra a nechajte zmes chvíľu odstáť, aby sa chute spojili.
  • Podávajte so zvyškom strúhaného syra podľa chuti.
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin