Rastlinné mlieko: Recept na domáce luxusné arašidové mlieko

Rastlinné mlieko je lacné na výrobu a je zdravšie ako kravské. Najmä arašidové mlieko má veľmi zaujímavú chuť. Obsahuje veľa proteínov a je vhodné pre vegánsku, raw a paleo stravu.

Arašidové mlieko nie je bežne v obchodoch dostupné. Na rozdiel od sójového alebo mandľového mlieka si popularitu získalo až v posledných rokoch. Arašidové mlieko je však oveľa lacnejšie a výsledok je rovnako dobrý ako pri iných orechových mliekach. Jediný spôsob, ako ochutnať arašidové mlieko, je pripraviť si ho doma.

Prečo vyrábať mlieko z arašídov?

Arašidy patria medzi najdôležitejšie rastlinné zdroje bielkovín. Obsahujú približne iba 15 % sacharidov, ale až 25 % proteínov. Majú nízky glykemický index, takže zaženú hlad na dlhší čas.

Arašidy obsahujú aj množstvo vitamínov a minerálov, najmä:

Arašidy v skutočnosti nie sú orechy. Vedeli ste to? Ide o strukoviny, ale to nikomu nebráni v tom, aby ich s chuťou chrumkal.
Arašidy v skutočnosti nie sú orechy. Vedeli ste to? Ide o strukoviny, ale to nikomu nebráni v tom, aby ich s chuťou chrumkal.
  • vitamín B7 (biotín),
  • meď,
  • vitamín B3 (niacín),
  • vitamín E (antioxidant),
  • horčík.

Tip: Arašidy – všetko, čo o nich potrebujete vedieť.

Aká odroda arašidov je tá pravá na výrobu rastlinného mlieka?

Ak si chcete arašidy viac vychutnať, siahnite radšej po väčších jadrách. Aj na Slovensku si môžete kúpiť jadrá odrody Virginia, ktoré sú oveľa chutnejšie, šťavnatejšie a jemnejšie. V jednej unci nájdete 21 až 25 jadier, ktoré sú veľkosťou porovnateľné napríklad s mandľami.

TIP: U nás v Ochutnejorech.sk si potrpíme na kvalitu. Preto dovážeme luxusné arašidy typu Virginia s veľkosťou 21/25. Sú to veľké a celé jadrá arašidov s plnou chuťou.

Skladom 5.55 €
Nepražené, nesolené a olúpané arašidy, ktoré sú oveľa väčšie ako arašidy, ktoré bežne nájdete v obchodoch. Vďaka svojej nadštandardnej veľkosti sú lahodnejšie, pružnejšie a nie tak tvrdé. Z arašidového masla sa dajú ľahko pripraviť, ale sú rovnako chutné.

Je lepšie vyrábať mlieko z prírodných alebo pražených arašidov?

Mlieko sa najčastejšie vyrába z prírodných arašidov, t. j. nepražených a nesolených. Nie každému však bude výsledná chuť vyhovovať. Arašidy patria medzi strukoviny a surové arašidy podľa toho aj chutia.

Ak vám nevyhovuje mierne zrnková chuť, môžete použiť pražené arašidy, ktoré chutia oveľa lepšie. Len si dajte pozor, aby ste nepoužili solené.

A ak máte doma prebytok arašidového masla, môžete si z neho pripraviť aj mlieko. Skúste rozmiešať polievkovú lyžicu arašidového masla v jednej šálke vody a uvidíte, akú dobrotu vyrobíte.

Je nám jasné, že si radšej kúpite 1 kg balenie arašidového masla, niektorí labužníci si možno kúpia aj 5 kg balenie arašidové masla do zásoby. Máme arašidové maslo v 300 g balení, takže budete musieť do košíka vložiť viac balení, aby ste získali požadované množstvo.

Ak sa vám arašidové mlieko v chladničke oddelí (voda hore, biela hmota na dne), iba mlieko pred použitím pretrepte. Pri čerstvých rastlinných mliekach bez prídavných látok je to bežný jav.
Ak sa vám arašidové mlieko v chladničke oddelí (voda na vrchu, biela hmota na dne), pred použitím ho jednoducho pretrepte. Je to bežný jav pri čerstvých rastlinných mliekach bez prídavných látok.

Tip: Rastlinné mlieko ľahko a doma. Pozrite si najlepšie domáce recepty na orechové mlieko.

Ako vyrobiť dokonalé arašidové mlieko

Ak ste už niekedy vyrábali rastlinné mlieko, postup je rovnaký. Potrebujete len arašidy a vodu, na dochutenie môžete pridať javorový sirup, vanilkový extrakt, škoricu alebo datle.

Výrobu vám uľahčí vrecúško na výrobu mlieka, pretože z neho najlepšie dostanete všetku tekutinu.

Krok 1: Najprv vložte arašidy do nádoby s vodou a namáčajte ich aspoň osem hodín.

Krok 2: Arašidy opláchnite a vložte ich do mixéra spolu s ostatnými prísadami. Stačí mixovať jednu až dve minúty. Výsledkom by malo byť krémové mlieko, ktoré precedíte.

Výroba arašidového mlieka je podobná ako pri iných rastlinných orechových mliekach. Je jednoduché a rýchle.
Výroba arašidového mlieka je podobná ako pri iných rastlinných orechových mliekach. Je jednoduché a rýchle.

Krok 3: Krémové mlieko vložte do vrecka na výrobu mlieka alebo syra a stláčajte, kým zo zmesi nevytečie mlieko. Tak sa z mlieka dostanú všetky pevné látky.

Krok 4: Mlieko skladujte v chladničke a spotrebujte ho do 3 až 4 dní. Zo skúsenosti však vieme, že doma aj tak tak dlho nevydrží.;)

TIP: Ak sa vám mlieko v chladničke oddelí (voda na vrchu, biela hmota na dne), vôbec sa neznepokojujte. Je to bežný jav pri čerstvých rastlinných mliekach bez prídavných látok. Pred použitím mlieko jednoducho pretrepte.

Ako si vychutnať domáce arašidové mlieko?

Arašidové mlieko je skvelé do kaší, na pečenie dezertov alebo len tak do kávy. Ak chcete vyskúšať niečo nové, arašidové mlieko je skvelé do smoothies. Skúste si doma namiešať smoothie s arašidovým mliekom alebo arašidovým maslom.

Tip: Ak ste ešte nevyskúšali domáce arašidové maslo, teraz je ten správny čas to zmeniť! Táto indiánska pochúťka si rýchlo získava fanúšikov aj v Európe.

FAQ – Najčastejšie otázky

Je arašidové mlieko zdravé?

Áno! Arašidy obsahujú naozaj veľké množstvo pre človeka prospešných látok.

Aká je odporúčaná denná dávka arašidového mlieka?

Odporúčaná dávka je 1 – 2 poháre denne.

Sú arašidy cenovo lacnejšie ako iné orechy?

To, že sú arašidy cenovo výhodnejšie ako iné orechy, je dané skôr spôsobom pestovania, spotrebou vody a faktom, že nejde o orechy, ale strukoviny.

Čo ďalšie môžem vyrobiť z arašidov?

Ak ste ešte neskúšali domáce arašidové maslo, je pravý čas to zmeniť! Maslo z arašidov sa skvele hodí do kaší, na pečenie sušienok alebo len tak na chlieb, napríklad s džemom. To je tá známa americká pochúťka PB&J sendvič (peanut butter and jelly).

Už ste počuli o arašidovej múke? Jemne mletá múka z pražených arašidov dodáva pokrmom vynikajúcu burákovú príchuť. Hojne sa využíva pri low carb, paleo a keto diéte ako náhrada k bežným múkam obsahujúcim lepok. Ide o lacnejšiu (nie však menej kvalitnú!) náhradu napríklad mandľovej múky.

Prečo si arašidové mlieko vyrábať doma?

Správne arašidové mlieko je vyrobené iba z arašidov a vody. Éčka, oleje, cukor a ďalšie prísady sú v masle zbytočné.

Prečo arašidové mlieko?

Arašidy sú jedným z najvýznamnejších rastlinných zdrojov bielkovín. Sú preto cennou surovinou pre zdravé stravovanie, vegetariánov a vegánov. Je tiež lacnejšie na výrobu ako iné rastlinné mlieka.

Z akých arašidov môžem vyrábať domáce rastlinné mlieko?

Najčastejšie sa mlieko vyrába z arašidov naturálnych, teda nepražených a nesolených. Nie každému však bude vyhovovať výsledná chuť. Arašidy sú strukovina a podľa toho surové arašidy chutia. Pokiaľ vás neláka mierne fazuľková chuť, môžete použiť pražené arašidy, ktoré chutia oveľa lepšie.

Môžem do arašidového mlieka použiť solené arašidy?

Nie, arašidové mlieko by bolo slané.

Arašídové mléko

Recept: Domáce arašidové mlieko

Áno, čítate správne. Dnes si pripravíme arašidové mlieko, ktoré je skvelé do kaší aj kávy.
4.50 z 6 hlasů
Čas prípravy 5 minút
Celkový čas 5 minút
Samozrejme Pitie
Kuchyňa vegánska, zdravá výživa
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 1 hrnček arašidov
  • 4 hrnčeky vody

Extra prísady

Pokyny
 

  • Arašidy namočte do vody aspoň na 8 hodín a potom prepláchnite.
  • Vložte ich s ostatnými ingredienciami do mixéra.
  • V priebehu jednej až dvoch minút sa vytvorí krémové mlieko, ktoré preceďte cez jemné plátno.
  • Mlieko skladujte v chladničke a spotrebujte do 3 – 4 dní.
Kľúčové slovo arašídové máslo, máslo z arašídů
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Zaujalo vás arašidové mlieko? Vyskúšajte si doma pripraviť ďalšie dobroty z orechov!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




10 Shares
Share
Tweet
Share
Pin10