Ak milujete thajskú kuchyňu tak ako my, určite vyskúšajte tento chutný thajský šalát s jednoduchou sezamovou zálievkou. Thajská kuchyňa je ľahká, korenistá a pikantná a presne taký je aj tento šalát.
Ak doma nemáte kuchynský robot, ktorý by vám pomohol nakrájať zeleninu, pripravte sa na poriadnu dávku krájania. Ale sľubujeme, že nebudete ľutovať.
Thajský šalát je prirodzene vegetariánsky, obsahuje veľa zeleniny, ale vďaka kešu orieškom je aj spoľahlivo sýty, takže si ho môžete dať ako plnohodnotné hlavné jedlo. Thajská zálievka zo sezamu, cesnaku, limetky a medu je svieži a spája všetky známe chute ázijskej kuchyne.
Originálny thajský šalát so zálievkou
Thajský šalát, známy tiež ako Som tam, je tradičný thajský pokrm, ktorý kombinuje rôzne chute a textúry, často býva osviežujúci a pikantný. Tento šalát často obsahuje čerstvé bylinky, zeleninu, mäso alebo morské plody a korenie.
Základom letného šalátu je neutrálna zelenina, ako napríklad nakrájaná kapusta, ľadový šalát alebo kučeravá kapusta, ku ktorým sa pridáva nastrúhaná mrkva, paprika alebo tenké plátky uhorky. Do tejto zmesi sa pridáva čerstvý koriander a thajská mäta, ktoré šalátu dodajú charakteristickú vôňu. Do thajského šalátu sa môžu pridať bielkoviny v podobe kuracieho mäsa, hovädzieho mäsa alebo morských plodov v podobe kreviet. Na vrch šalátu sa môžu pridať orechy a semienka, ako sú arašidy, kešu orechy a pražené sezamové semienka. Kombinácia rybej alebo sójovej omáčky, limetkovej šťavy a čili vytvára omáčku, ktorá spája všetky chute.

Po objavení fascinujúceho thajského šalátu, ktorý nás úplne ohúril svojimi bohatými chuťami a osviežujúcou kombináciou, sme sa rozhodli vám tento šalát predstaviť. Zároveň sme chceli recept na letný šalát prispôsobiť vlastným chuťovým preferenciám a dostupným surovinám. Preto sa nebojte experimentovať a prispôsobiť recept svojim osobným preferenciám.
Prečo používať kučeravú kapustu do šalátov?
Kučeravá kapusta patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny, pretože obsahuje veľké množstvo minerálnych látok vo veľmi dobre vstrebateľnej forme. Obsahuje vápnik, železo, draslík, fosfor, horčík a meď, ako aj vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A a vlákninu.
Konzumácia kučeravej kapusty sa odporúča ako prevencia osteoporózy a zlepšuje tiež kvalitu nechtov a zubov.
Kučeravá kapusta prospieva celému organizmu, pečeni, obličkám, srdcu, cievnemu a žilovému systému, tvorbe krvi, znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podporuje správnu peristaltiku čriev a posilňuje celkový imunitný systém.
Kučeravá kapusta má obrovskú výhodu v tom, že pri zmiešaní s dresingom nezvädne. Iné listové šaláty sa, naopak, veľmi rýchlo zmenia na rozmočenú hmotu. Je preto ideálna na celodenné oslavy a zvyšok si môžete pokojne nechať na ďalší deň. Nevýhodou kučeravej kapusty je, že pre niektorých ľudí je príliš tuhá. Preto odporúčame, aby ste kučeravú kapustu dôkladne nakrájali.
Ako pripraviť sezamovú zálievku na šalát?
Ak chcete pripraviť lahodnú sezamovú zálievku, v malej miske alebo mixéri zmiešajte 1/3 šálky sezamového oleja, 3 nasekané strúčiky cesnaku, 3 lyžice omáčky tamari, 2 lyžice vody, 2 lyžice vínneho octu, 1 lyžicu medu, 1 lyžicu limetkovej šťavy a 1 lyžicu nastrúhaného čerstvého zázvoru.

Potom ingrediencie rozmixujte do hladkej konzistencie a dbajte na to, aby sa všetky zložky dobre spojili. Potom zálievku ochutnajte a upravte ho podľa svojich preferencií – pridajte viac medu pre sladšiu chuť, viac omáčky tamari pre slanosť alebo viac limetkovej šťavy pre kyslosť. Hotovú zálievku môžete použiť ihneď alebo ho uskladniť v chladničke na neskoršie použitie. Pred použitím dobre premiešajte.
Náš TIP: Tamari san-J BIO sójová omáčka bez lepku Natural.
Ako uchovávať thajský šalát?
Ak šalát pripravujete deň vopred alebo vám zostanú zvyšky, zálievku a šalát vždy skladujte oddelene. Vydrží vám tak oveľa dlhšie čerstvý.


Recept: Thajský šalát so sezamovou zálievkou
Ingrediencie
Zálievka
- 1/3 šálky sezamového oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice tamari omáčky
- 2 lyžice vody
- 2 lyžice vinného octa
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica šťavy z limetky
- 1 lyžica zázvoru
Na šalát
- 450 g mrazených fazuliek
- 5 – 6 šálok kučeravej kapusty
- 3 mrkvy
- 2 papriky
- 1 šálka koriandru
- 3 jarné cibuľky
- 3/4 šálky kešu orechov
Pokyny
- Všetky ingrediencie na zálievku rozmixujte. Ochutnajte a upravte podľa svojich preferencií.
- Fazuľové struky povaríme 3 – 5 minút v hrnci s vriacou vodou. Sceďte a nechajte vychladnúť.
- Nakrájajte kučeravú kapustu, mrkvu, papriku, lístky koriandra a zelenú cibuľku na tenké prúžky alebo kúsky.
- Vložte fazuľové struky do sekáčika alebo robota a päťkrát pulzujte, aby ste získali nasekanú textúru. Preložte do misky a rovnaký postup opakujte pri kešu orechoch. Zmiešajte kučeravú kapustu, mrkvu, papriku, koriander, jarnú cibuľku, fazuľové struky a kešu orechy.
- Zalejte dresingom, niekoľkokrát jemne premiešajte a ihneď podávajte.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Rukolový šalát s pečenými batátmi, pekanovými orechmi a medovo-horčicovou zálievkou
- Recept na dokonalú domáci hummus – nátierka
- Jednoduchý recept na zdravý pšenovník
- Zdravý mugcake z ovsených vločiek
- Recept na zdravý lieskovoorieškový fitnes cheesecake z tvarohu

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?