Slnečnicové semienka, ktoré konzumujete, sú obalené nejedlými čiernobielymi pruhovanými škrupinami, ktoré sa nazývajú aj šupky. Tie, ktoré sa používajú na získavanie slnečnicového oleja, majú pevné čierne šupky.
Čo sú slnečnicové semienka?
Slnečnicové semienka sú plodom slnečnice. Semienka sa zbierajú z veľkých kvetov rastliny, ktoré môžu mať priemer viac ako 30,5 cm. Jedna hlava slnečnice môže obsahovať až 2 000 semienok.
Existujú dva hlavné druhy slnečnice. Jeden typ sa pestuje pre semená, ktoré sa konzumujú, zatiaľ čo druhý sa pestuje pre olej.

Slnečnicové semienka majú jemnú orieškovú chuť a pevnú, ale mäkkú štruktúru. Na zvýraznenie chuti sa často pražia, ale môžete ich kúpiť aj surové.
Ochutnajte naše Slnečnicové semienka lúpané VEĽKÉ.
Ako jesť slnečnicové semienka?
Slnečnicové semienka si najčastejšie môžete kúpiť už vylúpané, môžete ich ľahko jesť len tak. V ponuke nájdete aj semienka napríklad s príchuťou čili alebo čokolády.
Semienka musíte rozlúsknuť v šupke, pretože šupka je pre človeka nejedlá. Semienko so šupkou vložte do úst a zľahka zahryznite, malo by to ísť ľahko a šupka by mala prasknúť.
V ústach oddeľte jazykom šupku od mäkkého jadierka, ktoré sa nachádza vnútri. Vypľujte šupku a jadierko môžete zjesť. Tak pokračujete s každým semienkom.
Účinky slnečnicových semienok
Slnečnicové semienka môžu prispieť k zníženiu krvného tlaku a hladín cholesterolu a cukru v krvi. Obsahujú totiž vitamín E, horčík, bielkoviny, linolové mastné kyseliny a viaceré prospešné rastlinné zlúčeniny. Okrem toho viaceré štúdie ich spájajú aj s ďalšími pozitívnymi účinkami na zdravie.
Krátkodobý zápal je prirodzenou imunitnou reakciou, chronický zápal je však rizikovým faktorom pre vznik mnohých chronických ochorení. Zvýšená hladina zápalového markera C-reaktívneho proteínu v krvi sa spája so zvýšeným rizikom srdcových ochorení a cukrovky.

Je známe, že vitamín E, ktorý je v slnečnicových semienkach hojne zastúpený, pomáha znižovať hladinu C-reaktívneho proteínu. Flavonoidy a ďalšie rastlinné zlúčeniny v slnečnicových semenách tiež pomáhajú zmierňovať zápaly.
Vysoký krvný tlak je hlavným rizikovým faktorom srdcových ochorení, ktoré môžu viesť k infarktu alebo mozgovej príhode. Zlúčenina v slnečnicových semienkach blokuje enzým, ktorý spôsobuje sťahovanie ciev. Vďaka tomu môže pomôcť uvoľniť cievy a znížiť krvný tlak.
Horčík obsiahnutý v slnečnicových semienkach tiež pomáha znižovať krvný tlak. Okrem toho sú slnečnicové semienka bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, a to najmä kyselinu linolovú. Vaše telo využíva kyselinu linolovú na produkciu zlúčeniny podobnej hormónu, ktorá uvoľňuje cievy a podporuje zníženie krvného tlaku. Táto mastná kyselina tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
Ochutnajte naše slnečnice v horkej čokoláde a slnečnice v karobu.
Slnečnicové semienka a výživové hodnoty
30 g alebo 1/4 šálky lúpaných a nasucho pražených slnečnicových semienok obsahuje:
- 163 kalórií
- 14 g tukov
- 5,5 g bielkovín
- 6,5 g sacharidov
- 3 g vlákniny
Slnečnicové semienka majú zvlášť vysoký obsah vitamínu E a selénu. Tieto živiny pôsobia ako antioxidanty, ktoré chránia bunky nášho tela pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré zohrávajú úlohu pri viacerých chronických ochoreniach.

Slnečnicové semienka sú tiež dobrým zdrojom prospešných rastlinných zlúčenín vrátane fenolových kyselín a flavonoidov, ktoré tiež pôsobia ako antioxidanty.
Keď slnečnicové semienka klíčia, ich rastlinné zlúčeniny sa zvyšujú. Klíčením sa tiež znižujú faktory, ktoré môžu narúšať vstrebávanie minerálnych látok. Naklíčené, sušené slnečnicové semienka si môžete kúpiť online alebo v niektorých špecializovaných obchodoch so zdravou výživou.
A čo tak farebné slnečnice v čokoláde?
Ako lúpať slnečnicové semienka?
Slnečnicové semienka sa dajú rozbiť a lúpať rôznymi spôsobmi. Skúste ich nasypať do vyššej nádoby a pomocou ručného šľahača semienka párkrát krátko premiešať, čím by sa mali mierne rozbiť a šupky oddeliť.
Semienka zalejte vodou, šupky budú plávať nahor a olúpané semienka zostanú na dne. Potom už len odstráňte šupky a semienka zjedzte.

Slnečnicové semienka a výživové hodnoty
Slnečnicové semienka môžete použiť do teplých aj studených jedál. Určite nájdete veľa spôsobov, ako semienka zaradiť do svojho jedálnička. Máme pre vás niekoľko tipov:
- Primiešajte ich do müsli.
- Pridajte ich do smoothies.
- Posypte si nimi šalát.
- Použite ich pri pečení.
- Sú vhodné do domáceho pečiva a vegánskych nátierok.
- Sú vhodné na cestoviny a do jogurtu.
Už ste ochutnali slnečnice v jogurte?
Recepty
Čokoládové raw guľky bez cukru zo slnečnicových semienok
Ak máte chuť na sladké, ale zároveň chcete dopriať svojmu telu a jedálničku ľahší režim, máme pre vás super recept bez cukru, lepku a laktózy. Raw guľky sú obľúbeným dezertom nielen pre milovníkov raw a vegánskej stravy. Prečo? Sú jednoduché na prípravu a veľmi rýchle, takže ich zvládnu aj deti.

Kukuričný burger so špenátom a slnečnicovými semienkami
Kto by nemal rád hamburgery. Vedeli ste, že je to jedno z najobľúbenejších jedál na svete? Máme pre vás bezlepkový burger s kukuričným špenátom a slnečnicovými semienkami, ktorý si zaručene zamilujete.
Na 4 hamburgery potrebujete:
- 2 polievkové lyžice slnečnicových semienok
- 1 červenú cibuľu
- 150 g čerstvého/mrazeného špenátu
- 3 strúčiky cesnaku
- 60 g kukuričnej múky
- 250 ml vody
- soľ, korenie
- olej na vyprážanie
Postup:
- Slnečnicové semienka nasucho opražte na panvici a odložte bokom.
- Na oleji v panvici opečte cibuľu, cesnak a špenát. Pridajte múku, soľ a korenie a zalejte vodou.
- Chvíľu povarte, pridajte slnečnicové semienka a nechajte vychladnúť.
- Zo zmesi vytvarujte hamburgery a opečte ich na panvici na oleji.
- Podávajte so zemiakmi alebo v žemli so zeleninou a obľúbenou omáčkou.

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Najlepší recept na brokolicovú polievku so zemiakom a bez smotany
- Recept na dokonalú vegánsku kormu (indické kari)
- Recept na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru
- Recept: Domáca čokoládová granola bez cukru (aj bez lepku)
- Domáca vegánska nátierka z mandlí a sušených paradajok
FAQ – Najčastejšie otázky
Aká je denná dávka slnečnicových semienok?
Odporúčaná denná porcia slnečnicových semienok je 30 g. Zodpovedá to 1/4 šálky.
Ako často slnečnicové semienko konzumovať?
Odporúčame 3 – 4 denne podľa odporúčanej dennej dávky.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?