Recept na zdravé mäkké medové perníčky

Takže tento recept na perníčky je naozaj dobrý, je jednoduchý, rýchly, s cestom sa ľahko pracuje a výsledné perníčky sú vynikajúce. Tento rok sme perníčky ozdobili mandľami a čiernym sezamom, ale do receptu sme vám pridali aj tipy, ako ich zdobiť perníčky cukrovou lebo vegánskou polevou.

Perníčky patria medzi najstaršie druhy vianočného pečiva na Slovensku. Kedysi sa vešali najmä na stromček a rozdávali deťom počas štefanskej koledy. Naše perníčky rýchlo zmäknú, takže ich môžete piecť spolu s inými sladkosťami krátko pred Vianocami.

Ako pripraviť medové perníčky

Najskôr si pomelieme vlašské orechy na jemnú múku, my sme použili výkonný sekáčik na orechy. Najprv zmiešame suché prísady, a to špaldovú a celozrnnú múku, perníkové korenie, štipku soli a mleté vlašské orechy. Potom do zmesi zapracujeme med, žĺtok s lyžicou bielka a olivový olej a vypracujeme cesto.

Vykrajovanie perníčkov: Cesto na perníčky môžete vykrajovať pomocou ľubovoľných vianočných formičiek na perníčky.
Cesto na perníčky môžete vykrajovať pomocou ľubovoľných vianočných formičiek na perníčky.

Perníkové cesto môžete na chvíľu odložiť do chladničky, aby sa ľahšie rozvaľkalo. Cesto rozvaľkajte a vykrajujte požadované medovníkové tvary. Plech vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň medovníčky. Ak zdobíte prečníčky sezamovými semienkami a mandľami, potrite ich vajíčkom a ozdobte. Pečte pri teplote 170 °C približne 7 – 10 minút.

Skladom 2.12 €
Jemne mletá celozrnná špaldová múka je vhodná na každodenné pečenie. Špalda sa označuje za pôvodnú odrodu pšenice v jej najčistejšej forme. Vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou a obsahuje aj veľké množstvo vlákniny. Skúste ju použiť na svoje obľúbené palacinky a nebudete ľutovať!
Skladom 12.99 €
Naše vlašské orechy sú špeciálne zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.
Skladom 1.84 €
Celozrnná ražná mletá múka je vhodná na každodenné pečenie. Celozrnná ražná múka obsahuje veľké množstvo vlákniny a bielkovín. V porovnaní s inými múkami je pečivo z celozrnnej ražnej múky hutnejšie a dlhšie vás zasýti. Okrem toho vaše výrobky získajú nezameniteľnú chuť.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Recept na tradičný vianočný punč z červeného vína.

Ako zdobiť perníčky polevou?

Môžete sa stretnúť s rôznymi technikami zdobenia perníčkov. Najčastejšie sa perníčky zdobia bielou cukrovou polevou, s ktorou sa ľahko pracuje a výborne chutí.

Môžete sa však stretnúť aj s polevou:

  • rumovou,
  • zdobiacou kráľovskou glazúrou,
  • citrónovou,
  • čokoládovou.

Cukrová poleva na perníčky

Ak perníčky zdobíte cukrovou polevou, po upečení a ešte teplé ich potrite žĺtkami rozšľahanými s trochou vody, aby sa pekne leskli. V miske vyšľahajte bielky s preosiatym práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Po vyšľahaní by ste mali získať hustejšiu konzistenciu polevy, aby sa ľahko ťahala a dobre sa vám s ňou zdobilo.

Klasická poleva z cukru na zdobenie perníčkov.
Klasická poleva z cukru na zdobenie perníčkov.

Zdobí sa buď zdobičkami priamo na perníčky, alebo tak, ako to robili naše mamy a staré mamy, pomocou vrecúška s dierkou. Ak chcete, aby bola poleva farebná, môžete do nej pridať potravinárske farbivo. Predávajú sa aj hotové farebné cukrové polevy v tubách, ktoré sú ideálne, ak plánujete zdobiť perníčky s deťmi.

Tip: Najlepší recept na luxusnú, nadýchanú a jednoduchú vianočku ako od babičky.

Perníková poleva bez cukru (vegánska a paleo)

Ak chcete na Vianoce vynechať klasický biely cukor, máme pre vás tip. Skúste si tento rok doma vyrobiť zdravšiu alternatívu perníkovej polevy s kokosovým cukrom. Stačia vám 3 ingrediencie a rozdiel ani nespoznáte.

Skôr ako začnete zdobiť perníčky polevou bez cukru, majte na pamäti, že poleva rýchlo tuhne. Do 15 minút bude perníková poleva stuhnutá a suchá, preto musíte pracovať rýchlo.

Ak nechcete, nemusíte perníčky zdobiť žiadnou polevou. Perníky môžete ozdobiť mandľami.
Ak nechcete, nemusíte perníčky zdobiť žiadnou polevou. Perníčky môžete ozdobiť mandľami.

Na jednu dávku perníčkov budete potrebovať:

Upozornenie: Poleva na perníčky s kokosovým cukrom bude karamelová a bude tmavá, ak chcete svetlú, odporúčame použiť xylitol.

Postup výroby domácej vegánskej polevy na perníčky:

  1. Dve polievkové lyžice ľanových semienok povarte s 1/4 šálky vody asi 2 minúty.
  2. Po povarení budete musieť ľanový sliz scediť a prepasírovať.
  3. Potom do scedených semienok pridajte kokosový cukor alebo xylitol.
  4. K alternatívnemu sladidlu pridajte citrónovú šťavu a celú zmes spracujte.
  5. Zmes dobre utrite a spracujte, aby vznikla tuhá poleva. Ak je zmes stále riedka, pridajte viac kokosového cukru.
  6. Potom môžete dať polevu do zdobiaceho vrecka ako pri bežnej poleve a môžete zdobiť perníčky.
  7. Perníčky môžete ozdobiť aj orechmi, sušeným ovocím alebo semienkami. Ozdobené perníčky nechajte stuhnúť spolu s polevou.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na jednoduché kokosky z bielkov: Najlepšie snehové kokosové pusinky.

Vianočná kuchárka: 6 vianočných zdravých inšpirácií na váš stôl

Nájdete tu klasické jedlá, ako sú koláčiky, vianočné pečivo, orechové rolády, ale aj inovatívne recepty, ktoré zaujmú vašich hostí a rozšíria váš sviatočný jedálny lístok. Naša kuchárska kniha vznikla spojením našej lásky k zdravému životnému štýlu a našej vášne pre varenie, pečenie a experimentovanie

Vianočná kuchárka zadarmo: 6 najlepších orechových receptov.
Vianočná kuchárka zadarmo: 6 najlepších orechových receptov.

Tip: Stiahnite si vianočnú kuchárku zadarmo. Stačí zadať e-mail TU.

Inšpirujte sa na blogu Ochutnej Ořech

FAQ – Najčastejšie otázky

Aké orechy použiť do perníčkov namiesto vlašských orechov?

Do medových perníčkov môžete použiť mandle.

Ako docieliť, aby boli perníčky lesklé na pohľad?

Lesklé perníčky docielite potretím žĺtkom zmiešaným s trošičkou vody po upečení.

Ako urobiť polevu na perníčky z cukru?

Cukrovú polevu na perníčky vyrobíte pomocou vyľšahaného bielka s práškovým cukrom a šťavou z citróna.

Ako urobiť polevu na perníčky bez cukru?

Môžete skúsiť vegánsku polevu na perníčky z kokosového cukru, ľanových semienok a citrónovej šťavy.

Ako dlho piecť perníčky v rúre?

Perníčky sa pečú pri teplote 170 °C približne 7 – 10 minút.

Recept na zdravé medové perníčky

Vyskúšajte osvedčený recept na perníčky, ktorý je rýchly a jednoduchý. Cesto na perníčky krásne vonia po mede, dobre sa s ním pracuje a hotové perníčky sú hneď mäkké a vynikajúce.
4.34 z 12 hlasů
Celkový čas 1 hodina
Samozrejme Dezert
Kuchyňa zdravá výživa
Porcie 1 plech

Ingrediencie
  

  • 70 g celozrnnej špaldovej múky
  • 30 g jemne mletej celozrnnej ražnej múky
  • 60 g vlašských orechov (rozomletých)
  • 3 – 4 lyžice medu
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica bielka
  • 1 lyžica kvalitného olivového oleja
  • 1 lyžica perníkového korenia alebo zmes mletého korenia (škorica, koriander, klinček, badián, aníz, fenikel)
  • rozšľahané vajce na potretie
  • sezam/polené mandle na ozdobu

Pokyny
 

  • Rúru si predhrejeme na 170 °C.
  • Z ingrediencií vypracujeme cesto.
  • Dáme do chladničky oddýchnuť na 10 – 20 minút a vyvaľkáme.
  • Vykrojíme perníčky a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Potrieme vajíčkom a ozdobíme mandľami a sezamom alebo upečieme a zdobíme až po upečení cukrovou polevou.
  • Pečieme pri teplote 170 °C približne 7 – 10 minút.
Kľúčové slovo vánoční perníčky
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2