Recept na zdravú pistáciovú nepečenú tortu bez cukru (raw, vegan)

Pistáciová nepečená torta (raw torta) je jednoduchá, má jemnú pistáciovú chuť a zelenkavá farba jej dodáva exotickosť. Na rozdiel od väčšiny nepečených tort neobsahuje kešu oriešky, ale je vyrobená len z pistácií, datlí, javorového sirupu a kokosového oleja.

Určite ste už ochutnali pistáciovú zmrzlinu, pistáciový cheesecake alebo obľúbené pistáciové cupcakes. Ak sa vám zbiehajú sliny pri pomyslení na takéto pochúťky, určite si zamilujete recept na našu nepečenú tortu bez cukru.

Čo znamená raw?

Raw znamená v preklade živá strava. Vychádza zo skutočnosti, že potraviny sa nespracúvajú pri vysokých teplotách, a preto si zachovávajú maximum vitamínov, enzýmov a živín, ktoré sa pečením a varením znehodnocujú.

Raw torta neobsahuje múku, rafinovaný cukor ani mliečne výrobky. Je preto zdravšia a v mnohých prípadoch výživnejšia a sýtejšia, pretože obsahuje veľa orechov. Tie sa používajú ako základ korpusu, ale aj na výrobu krémov.

Raw torty sa ľahšie pripravujú, budete potrebovať len mixér a chladničku.

TIP: Ďalšie skvelé raw recepty nájdete TU.

Konzumácia orechov v raw strave

Všetky orechy a semienka, ktoré sú zvyčajne súčasťou raw vegánskych jedál a dezertov, sú pokladnicou nenasýtených tukov, ktoré potrebujeme na zdravé stravovanie. Tieto nenasýtené tuky dokážu s vaším telom zázraky, pretože znižujú krvný tlak a zlý cholesterol a zároveň zmierňujú príznaky depresie.

V raw strave sa často objavujú naturálne orechy. Napríklad kešu, mandle alebo arašidy.
V raw strave sa často vyskytujú naturálne orechy. Napríklad kešu oriešky, mandle alebo arašidy.

Raw strava a zdravé dezerty?

Raw dezert je v podstate to, čo naznačuje jeho názov. Je to dezert, ktorý neobsahuje žiadne potraviny, ktoré boli tepelne upravené pri teplote nad 40 – 48 °C. Namiesto toho obsahuje zložky, ktoré sú buď čerstvé (napríklad ovocie a zelenina), dehydrované, alebo fermentované.

Prečítajte si článok: Raw strava – všetko, čo o nej potrebujete vedieť.

Orechy, semianka a datle, ktoré sa často nachádzajú v raw vegánskych a zdravých dezertoch, majú ďalšiu výhodu, ktorou je značné množstvo vlákniny. Toto zvýšené množstvo vlákniny vám poskytuje množstvo výhod, a to vrátane toho, že vás udrží dlhšie sýtych, čo vám umožní vychutnať si sladkosti bez obáv, že budete opäť hladní.

Tip: Chcete sa o datliach dozvedieť viac? Prečítajte si náš článok Prečo sú datle zdravé a ako ich používať v kuchyni.

Prečo vyrábať nepečenú tortu z pistácií?

Pistácie obsahujú veľa proteínov a napriek všeobecnému presvedčeniu patria medzi menej kalorické orechy. Pistácie sú zo 45 % zložené z tukov, ktoré sú mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre naše srdce. Pravidelne robíme na pistácie akcie, takže váš nákup nebude finančne náročný.

Pistáciovú tortu bez cukru si najlepšie vychutnáte so šálkou dobrej výberovej kávy.
Pistáciovú tortu bez cukru si najlepšie vychutnáte so šálkou dobrej výberovej kávy.

Z pistácií získavame fosfor, draslík, vápnik železo a horčík a celé množstvo vitamínov vrátane vitamínov A, C a E. Okrem toho sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu B6.

TIP: Vyskúšajte naše kvalitné pistácie.

Ako vyrobiť dokonalú pistáciovú tortu bez cukru

Výroba pistáciovej torty je prekvapivo jednoduchá. Ak už máte skúsenosti s výrobou raw tort z kešu, nebude pre vás postup žiadnou novinkou.

Predtým, ako sa pustíte do samotnej torty, musíte cez noc namočiť pol šálky nesolených vylúpaných pistácií. Vďaka tomu dosiahnte hladkú krémovú konzistenciu vrchnej vrstvy torty.

Pokiaľ vás zaujíma, aké máme na pistácie akcie, kliknite TU.

Výroba korpusu nepečenej torty

Na výrobu korpusu na tortu nemusíte pistácie namáčať. Pistácie, datle medjool, javorový sirup a kokosový olej jednoducho rozmixujte v mixéri. Ak chcete, aby v korpuse boli kúsky pistácií, stačí pistácie nasekať a potom v miske spracovať cesto. Výsledné cesto nie je tekuté, ale skôr lepkavé.

Ingrediencie na korpus nepečenej pistáciovej torty. Bez pridaných sladidiel, sladené iba datľami.
Ingrediencie na korpus nepečenej pistáciovej torty. Bez pridaných sladidiel, sladené iba datľami.
Skladom 28.99 €
Prírodné pistácie sú vylúpané a nesolené v prvotriednej kvalite. Ich jemná chuť a dobrá stráviteľnosť z nich robí jedny z najobľúbenejších orechov na trhu. Lúpané pistácie sú ideálne nielen na chrumkanie, ale aj na výrobu pistáciového masla, mlieka alebo na zdobenie koláčov a raw guliek. Ponúkame ich aj v 1000 g baleniach.
Skladom 3.99 €
Naše sušené datle sú jednoducho TOP. Sú 100 % prírodné! Neobsahujú žiadne konzervačné látky ani pridaný cukor, napriek tomu sú poriadne sladké! Ak si chcete trochu osladiť život a zároveň sa necítiť previnilo, máte vyhranené! Navyše si ich môžete dopriať, aj keď držíte diétu. Rýchlo nimi zaženiete chuť na sladké a navyše si nimi doplníte energiu.
Skladom 7.99 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie. Kokosový olej môžete vyskúšať aplikovať aj na pokožku. Kokosový olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré majú priaznivý vplyv na našu pokožku.

Cesto rovnomerne rozprestrite na dno formy a vložte na 30 minút do chladničky, aby stuhlo.

Príprava náplne nepečenej torty

Pol šálky pistácií namočte vopred aspoň na 4 hodiny. Pistácie rozmixujte s javorovým sirupom, kokosovým olejom, mandľovým mliekom, vanilkovým extraktom a soľou do hladka.

Korpus a náplň pistáciovej raw torty – korpus a náplň nepečenej torty. Stačí rozmixovať pistácie s ďalšími surovinami.
Korpus a náplň nepečenej torty. Stačí rozmixovať pistácie s ďalšími surovinami.

Dokončenie zdravej raw torty

Náplň nalejte na korpus, ozdobte nasekanými pistáciami či podľa vlastnej preferencie a vložte na niekoľko hodín do mrazničky, aby torta krásne stuhla. Máte hotovo!

Hotovú pistáciovú raw tortu – hotovú raw tortu ozdobte nasekanými orechmi alebo sušeným ovocím. Bude skvele vyzerať a ešte lahodnejšie chutiť.
Hotovú raw tortu ozdobte nasekanými orechmi. My sme zvolili pistácie, ale ak by ich na vás už bolo veľa, siahnite po sušenom ovocí. Bude to vyzerať skvele a chutiť ešte lahodnejšie.

TIP: Vyskúšajte naše obľúbené sušené mango, sušené marhule, sušené datle.

FAQ – Najčastejšie otázky

Z čoho vychádza raw strava?

Surová strava zahŕňa iba jedlá, ktoré nikdy neboli tepelne upravené nad 40 – 48 °C. Tiež by sa potraviny nemali rafinovať, pasterizovať, ošetrovať pesticídmi alebo inak spracovávať.

Aké typy raw stravy existujú?

Existujú 3 typy surovej raw stravy, a to surová vegánska strava, surová vegetariánska strava a surová všežravá strava.

Viac sa dozviete v článku TU.

Je nepečená pistáciová torta vhodná pri chudnutí?

Áno! Obsahuje zdravé tuky a iba prirodzene sa vyskytujúce cukry. Raw torty sú však pomerne tučné, takže všetko s mierou. Dajte si iba jeden kúsok denne, ak ste na redukčnej diéte.

Aké ďalšie raw nepečené dezerty môžem upiecť?

Bolo tiež dokázané, že tieto chutné raw pochúťky pomáhajú v priebehu času pozdvihnúť náladu ľudí, čo znamená, že ide o dezert, ktorý je dobrý pre telo aj dušu.

Odporúčame sa pozrieť na recept na najlepší nepečený cheesecake s čučoriedkami a recept na zdravú vegánsku mrkvovú tortu bez cukru.

Aký druh pistácie vybrať na nepečenú tortu?

Na výrobu pistáciovej torty je vhodné kúpiť nesolené vylúpané pistácie. Tým zaistíte jemnú krémovú konzistenciu hornej vrstvy torty.

Ako zužitkovať pistáciové šupky?

Šupky z pistácií môžete zužitkovať na výrobu ručne robených dekorácií alebo darčekov pre vašich blízkych.

Koľko môžem denne zjesť pistácií?

Odporúčaná denná dávka orechov je 1 hrsť. Ide o cca 28 – 30 g pistácií.

Ako si vychutnať pistácie?

Naturálne pistácie sú asi najpopulárnejšie samotné, ale je možné z nich vytvoriť aj vynikajúce pistáciové maslo či pistáciové mlieko.

Drvené sa používajú často na zdobenie tort či raw guliek a skvele sú aj v domácej granole alebo müsli tyčinkách.

Odkiaľ pistácie dováža Ochutnej Ořech?

Najčastejšie máme pistácie z Iránu a USA, kde sa im darí najlepšie a sú odtiaľto aj najchutnejšie. Každú várku starostlivo kontrolujeme, aby sme vám doručili tie najlepšie a najlahodnejšie orechy.

Kde rastie orech pistácie?

Pistácia rastie v Kalifornii v USA, ale aj v Ázii.

Tipy na ďalšie zdravé raw recepty z blogu Ochutnej Ořech

Recept: Pistáciová raw torta

Pistáciová raw torta je jednoduchá, má jemnú pistáciovú chuť a zelenkavá farba jej dodáva exotickosť. Narozdiel od väčšiny raw tort neobsahuje kešu orechy, ale je vyrobená iba z pistácií, datlí, javorového sirupu a kokosového oleja.
4.57 z 16 hlasů
Čas prípravy 45 minút
Celkový čas 45 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegetariánska, zdravá výživa
Porcie 0

Ingrediencie
  

Korpus

Náplň

Pokyny
 

Príprava korpusu

  • Pomocou mixéra vypracujte z ingrediencií cesto na korpus.
  • Cesto rovnomerne rozprestrite na dno formy. Dajte na 30 minút do chladničky.

Príprava náplne

  • Namočte 1/2 hrnčeka pistácií cez noc.
  • Ingrediencie na náplň okrem ¼ šálky nasekaných naturálnych pistácií rozmixujte do hladka, potom týmito nasekanými pistáciami tortu ozdobte.

Dokončenie torty

  • Náplň nalejte na korpus a ozdobte podľa vlastnej preferencie. Tortu vložte do mrazničky na niekoľko hodín, aby stuhla.
Kľúčové slovo dort z pistácií, pistáciový dort, raw dort
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Zaujala vás pistáciová torta? Skúste si doma vyrobiť ďalšie dobroty z orechov!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




127 Shares
Share
Tweet
Share
Pin127