Hoci bazalkové pesto vyzerá ako náročný kuchársky výkon, jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Domáce pesto (či už bazalkové, rukolové alebo akékoľvek iné) chutí vždy lepšie ako pesto kúpené v obchode. Je vyrobené z čerstvých surovín a svoju úlohu pravdepodobne zohráva aj fakt, že ste si túto gurmánsku pochúťku pripravili sami.
Pesto ako také pochádza z Ligúrie v Taliansku, kde sa stále vyrába tradičným spôsobom – pomocou hmoždiera. Ak nemáte trpezlivosť a čas na ručné drvenie niekoľkých hŕstok bazalky, postačí vám akýkoľvek mixér alebo kuchynský robot.
Využitie bazalkového pesta
Jedli ste už niekedy cestoviny s bazalkovým pestom? Práve to je najčastejší spôsob, ako sa pesto používa. Výborne tiež hodí k cuketovým špagetám, na pizzu alebo do domácich sendvičov. Ďalej sa dá využiť na ozdobenie polievok či šalátov. Dá sa tiež použiť na dochutenie mäsa, rýb či rôznych zálievok a dipov.
TIP: Vyskúšajte náš taliansky Caprese šalát s pestom.
Tipy na recepty s bazalkovým pestom
S domácim bazalkovým pestom vykúzlite doma nespočetné množstvo výborných jedál. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami s bazalkovým pestom:
- Zdravá nízkosacharidová pizza bez múky (bezlepková)
- Luxusné cestoviny s ricottou a sušenými paradajkami
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Pravý taliansky caprese: Recept na šalát s paradajkami, mozzarellou a pestom
- Cuketové špagety s pestom z pistácií
- Omáčky na cestoviny: Tipy na recepty
Ingrediencie na bazalkové pesto
Tradičné pesto alla genovese sa jednoducho pripravuje z bazalky, píniových orieškov, parmezánu, cesnaku, soli a olivového oleja. Pesto môžete ozvláštniť použitím iných orechov alebo pridaním citrónovej šťavy.
Tip: Chcete sa dozvedieť viac o píniových orieškoch? Prečítajte si článok s kompletným sprievodcom.
Čerstvá bazalka
Bazalka je letná bylinka, ktorú môžete pestovať v kvetináči alebo v záhrade. Je to náročná rastlina, ale odmenou za starostlivosť vám poskytne veľké množstvo listov, ktoré môžete ihneď spotrebovať alebo zamraziť na neskoršie použitie.
Ak nemáte vlastnú bazalku, odporúčame kúpiť živú rastlinu v supermarkete. Ak budete trpezliví, bazalka po zbere úrody opäť vyrastie.
Zo sušenej bazalky pesto nevyrobíte.
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml
Píniové oriešky
Píniové oriešky sú tradičnou súčasťou pesta. Majú maslovú chuť a dodávajú pestu hodvábnu štruktúru. Nepatria však medzi najlacnejšie orechy.
Tip: Vyskúšajte na pesto PINIOVÉ ORIEŠKY NATURAL.
Parmezán
Parmezán dokáže mierne skrotiť ostrú chuť bazalky. Vďaka syru sú chute pesta vyváženejšie. Na prípravu vegánskej verzie môžete použiť lahôdkové droždie.
Cesnak
Niektorí ľudia sa cesnaku vyhýbajú, ale v peste zohráva dôležitú úlohu. Bazalkovému pestu dodáva chuť.
Olivový olej
Extra panenský olivový olej je najlepšou voľbou na prípravu pesta. Nebojte sa ním šetriť.
Soľ
Soľ znižuje horké tóny bazalky a zvýrazňuje chuť ostatných ingrediencií.
Ako nahradiť píniové oriešky v peste?
Ak nemáte píniové oriešky, môžete použiť prírodné mandle, kešu, pekanové orechy alebo vlašské orechy.
Ako zachovať krásnu zelenú farbu bazalkového pesta bez toho, aby nezosivolo alebo nesčernelo?
Čaro spočíva v blanšírovaní bazalky. Pýtate sa, čo to je? Ide o rýchle sparenie čerstvých bazalkových listov vo vriacej vode a okamžité ochladenie bazalky v ľadovej vode.
Hotové pesto bude mať obmedzený prístup vzduchu – ten by totiž spôsobil stmavnutie bazalky a časom jej skazenie.
Odporúčame kupovať kvalitné píniové oriešky, nekvalitné môžu byť veľmi horké a môžu mať takmer kovovú chuť.
Vegánska verzia bazalkového pesta bez parmezánu
Ak chcete vegánsku verziu, namiesto parmezánu použite lahôdkové droždie. Ostatné ingrediencie ponechajte.
Bazalkové pesto bez orechov
Ak nemáte doma píniové oriešky alebo ste na orechy dokonca alergickí, je možné bazalkové pesto vyrobiť aj bez nich. Postup výroby pesta zostáva rovnaký, akurát vynecháte oriešky. Nemalo by to mať zásadný vplyv na chuť výsledného bazalkového pesta.
TIP: Máte radi tekvicové semienka? Prezradíme vám o nich všetko, čo potrebujete vedieť.
Ako skladovať hotové domáce bazalkové pesto?
Ideálne je skladovať domáce bazalkové pesto v uzatvárateľnej nádobe (napríklad v sklenenej nádobe). Vrch pesta pokvapkajte olivovým olejom, ktorý bazalkové pesto zachová. Uzavrite nádobu a skladujte ju v chladničke jeden týždeň.
Tip: Pesto môžete aj zamraziť a hotové pesto použiť do 3 mesiacov.
Je lepšie domáce pesto alebo pesto kúpené v obchode?
Prečo si pripraviť pesto doma? Bazalkové pesto vyrobené z domácich surovín je na rozdiel od pesta kúpeného v obchode čerstvé.
Pri našom prieskume najčastejšie predávaných značiek sme nenarazili na žiadne závažné chyby (pesto neobsahuje konzervačné látky ani iné zbytočné látky), pravdepodobne preto, že pesto naozaj chutí najlepšie, keď je vyrobené len zo základných surovín.
Balenie | Cena | Cena za kg | |
Zo supermarketu | 190 g | 2,60 € | 13,70 € |
Z drogérie v bio kvalite | 120 g | 2,60 € | 21,70 € |
Od poľnohospodára | 180 g | 6 € | 33,20 € |
Horšie je to však s cenou, ktorá je veľmi rozdielna a často môžete kúpiť pesto za viac ako 20 eur za kilogram. Hoci pesto obsahuje približne rovnaký pomer ingrediencií, ich chuť je naozaj odlišná. Naše domáce bazalkové pesto sa môže chuťovo porovnávať s tými najdrahšími na trhu. Pesto je čerstvé, takže v chladničke vydrží maximálne týždeň.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako zachovať v bazalkovom peste krásne zelenú farbu?
Kúzlo spočíva v blanšírovaní bazalky. Pýtate sa, čo to je? Ide o rýchle sparenie čerstvých bazalkových listov vo vriacej vode a okamžité schladenie bazalky v ľadovej vode.
Tip: Odporúčame zakupovať kvalitné píniové oriešky, nekvalitné môžu byť veľmi horké a môžu mať až kovovú chuť.
Ako najlepšie skladovať pesto?
Vždy zamedzte prísunu vzduchu do bazalkového pesta. Hotové pesto dajte do skleneného uzatvárateľného pohára a vložte do chladničky. V chladničke pesto vydrží okolo 1 týždňa. Mrazené približne 3 mesiace.
Môžem urobiť bazalkové pesto zo sušenej bazalky?
Bohužiaľ nie, pesto sa vyrába vždy z čerstvých listov bazalky.
Čo sú píniové oriešky?
Píniové oriešky sú jedlá semená zbierané z borovíc.
Sú píniové oriešky v bazalkovom peste zdravé?
Áno, píniové oriešky sú veľmi zdravé, obsahujú vitamín E, ktorý sa označuje ako silný antioxidant rozpustný v tukoch.
Kde môžem použiť píniové oriešky okrem pesta?
Píniové oriešky sú celkom mastná potravina, pretože obsahujú veľa tuku. Opekaním získavajú výraznejšiu chuť a zrazu sa z obyčajných orieškov stane ešte chrumkavejšia a delikátnejšia potravina, ktorá sa hodí na akýkoľvek šalát, či už zeleninový, alebo ovocný.
Opečené píniové oriešky sa skvele hodia na ozdobenie akejkoľvek nátierky, ale pridávajú sa aj do hummusu alebo dipu na dosiahnutie jemnej textúry.
Mäkká konzistencia a orechová chuť sú skvelým základom jemných, maslových korpusov a ciest na dezerty. Tiež ich môžete pridať do pečiva, ako sú chleby alebo bagetky.
Môžem mať z bazalkového pesta s píniovými orieškami alergiu?
Áno, alergiu môžete mať takmer na akúkoľvek potravinu. Alergie na píniové oriešky existujú, ale sú menej časté ako alergie na iné orechy.
Odkiaľ píniové oriešky dovážate?
Najčastejšie dovážeme píniové oriešky z Číny a Ruska. Krajina pôvodu sa mení v závilosti od obdobia a kvality úrody.
Na čo je možné použiť lahôdkové droždie?
Lahôdkové droždie obsahuje bielkoviny a vitamíny skupiny B. Dokonale dochutí krémové polievky, zeleninové šaláty a nátierky. Môžete ho tiež využiť na obaľovanie namiesto strúhanky.
Kde sa pestujú píniové oriešky?
Píniové oriešky sa pestujú hlavne v Európe, USA a Ázii. V Európe konkrétne v Španielsku, Taliansku a Maroku, kde sú hojne používané. Európske odrody orieškov sú dlhé a štíhle, ázijské bývajú kratšie a americké sú väčšie a ľahšie sa lúpajú.
Ako na prípravu vegánskeho bazalkového pesta?
Jednoducho, nahraďte parmezán lahôdkovým droždím.
Aké iné orechy je možné použiť na prípravu bazalkového pesta?
Na prípravu bazalkového pesta môžete použiť kešu, madle alebo aj para orechy. Niekomu však chutí pesto aj z vlašských orechov. Jediné, ktoré veľmi neodporúčame sú pekanové orechy, ktoré sú pomerne aromatické.
Recept: Domáce bazalkové pesto
Ingrediencie
- 2 šálky bazalky
- 1/2 šálky parmezánu
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- 1/3 šálky píniových orieškov
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky soli
Pokyny
- Vložte do mixéra bazalku, oriešky, parmezán, cesnak a soľ. Počas mixovania prilievajte olivový olej.
- Mixér vypnite vo chvíli, keď bude zmes už dobre rozmixovaná, ale stále bude obsahovať malé kúsočky (nebude z nej úplná kaša). Ochutnajte a prípadne dochuťte.
- Hotové pesto skladujte v chladničke, najdlhšie však jeden týždeň. Prípadne môžete pesto zamraziť vo formičke na ľad a neskôr vybrať iba toľko kociek, koľko budete potrebovať.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Tekvicová omáčka na cestoviny (vegánska)
- Najlepšia zdravá maková bábovka bez vajec – jednoduchý recept
- Najlepšia taliansky horčicová zálievka na šalát z kešu
- Rýchly recept na vegánsku Taco Bowl
- Cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Pesto som robila prvýkrát, hoci mám 79 rokov. Bolo výborné so špagetami, hoci som použila vlašské orechy. Ďakujem.
Pesto je dosť horké, aj keď je osolené. Dá sa s tým niečo robiť? Bazalku mám doma a používame ju stále do šalátov.
Bazalka môže nadmerným prehriatím v mixéri zhorknúť, preto sa snažte mixovať čo najkratší čas a sturoviny dávajte do mixéra studené, pokojne vychlaďte aj mixovaciu nádobu.
Bazalka môže nadmerným prehriatím v mixéri zhorknúť, preto sa snažte mixovať čo najkratší čas a sturoviny dávajte do mixéra studené, pokojne vychlaďte aj mixovaciu nádobu.
Odporúčam pridať citrón. Inak, ak to v pohári zalejete olejom a vložíte do chladničky, vydrží aj 3 týždne.
Milujem bazalkové pesto s obyčajnými arašidmi.
Len drobnosť. Odporúčam píniové oriešky pred pridaním do zmesi samostatne rozmixovať. Takto sa zmes nebude musieť dlho mixovať a nebude sa zahrievať….. a nezhorkne.
Množstvo bazalky v recepte je pred blanšírovaním alebo pred (natrhané listy udupané v šálke)?
Je to skvelé!!! Pred mixovaním som bazalku zalial teplou vodou, išlo to potom lepšie.