Čakankový sirup ako zdravá náhrada cukru

Stále viac ľudí vedie zdravý životný štýl. Snažíme sa viac hýbať a jesť zdravé potraviny. Čakanka obyčajná je vytrvalá liečivá bylina s modrými kvetmi a predovšetkým s mnohými blahodárnymi účinkami na naše zdravie.

Z koreňa čakanky sa vyrába čakankový sirup, ktorý veľmi dobre nahrádza biely cukor. Čakanka je tak moderná superpotravina so širokým využitím. Prečítajte si viac o výhodách a využití čakankového sirupu v našom článku.

Čo je čakankový sirup

Čakankový sirup je 100 % prírodné sladidlo, ktoré sa vyrába z koreňa čakanky. Koreň čakanky je bohatý na vlákninu inulín. Inulín je druh rozpustnej vlákniny, ktorá sa bežne nachádza v rôznej zelenine a je prospešná pre črevnú mikroflóru.

Čo obsahuje čakankový sirup

Čakankový sirup je obľúbenou náhradou cukru, pretože obsahuje až o 95 % menej cukru a 45 % menej kalórií aj v porovnaní s inými prírodnými sladidlami.

Inulín ako rozpustná vláknina

Čakankový sirup obsahuje 70 % inulinu, ktorý sa v tele spracováva pomaly a nemá tak výrazný vplyv na hladinu krvného cukru ako bežný cukor. Inulín je vhodný pre diabetikov, ktorí musia sledovať svoju hladinu cukru v krvi, pretože jeho kalorická hodnota je veľmi nízka. Ideálny je však pre všetkých, ktorí chcú znížiť svoj celkový príjem cukru.

Zároveň je skvelým zdrojom energie pre črevné baktérie, pretože v črevách funguje ako rozpustná vláknina a tým pomáha zdravému fungovaniu čriev.

TIP: Vyskúšajte náš kvalitný čakankový sirup českej výroby.

Vitamíny

Okrem prospešnej vlákniny obsahuje čakankový sirup aj vitamíny a je bohatý na minerály, ako je draslík, vápnik, železo a vitamíny B, vďaka čomu je zdravou alternatívou bežného cukru.

Koreň čakanky na výrobu čakankového sirupu.

Výhody čakankového sirupu

Nízký glykemický index

Hlavnou výhodou je nízky glykemický index, čo znamená, že cukor z čakankového sirupu sa uvoľňuje pomalšie a nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi. Vďaka tomu sa často používa ako sladidlo v potravinách pre diabetikov.

Diabetikom chýba v tele inzulín, hormón znižujúci hladinu cukru v krvi štiepením sacharidov v črevách. Tým pomáha absorbovať cukor z krvi.

Vďaka tomu, že inulín podporuje rast črevných baktérií, ktoré sa podieľajú na metabolizme sacharidov, zlepšuje aj kontrolu hladiny cukru, pretože po jeho konzumácii nedochádza k výkyvom glukózy v krvi.

Podpora imunitného systému

Veľká časť nášho imunitného systému sa nachádza v črevách. Vďaka blahodárnym účinkom na črevné baktérie podieľajúce sa na metabolizme je čakankový sirup skvelým prírodným probiotikom.

Je tak vhodný nielen pre diabetikov, ale aj pre ľudí s črevnými a tráviacimi ťažkosťami.

Čakanka má tiež protizápalové účinky a detoxikuje organizmus.

Sladká chuť

Čakankový sirup má príjemnú sladkú chuť a stáva sa stále populárnejším prírodným sladidlom, ktoré môže nahradiť bežný cukor. Môže sa tak používať pri pečení ako náhrada cukru v rôznych receptoch, ako sú muffiny alebo koláče. Vďaka svojej sladkej chuti je vhodnou zložkou aj do ovocných a zeleninových smoothies alebo do jogurtov.

Nahradí čakankový sirup cukor?

Ľudia sa čoraz viac zameriavajú na prírodné sladidlá a rôzne alternatívy cukru. V prípade čakankového sirupu je sladká chuť podobná sladivosti medu alebo klasického bieleho cukru.

TIP: Zaujímajú vás ďalšie alternatívy cukru? Prečítajte si článok Ako nahradiť cukor.

Zdravá alternatíva cukru

Ak chcete žiť zdravo alebo schudnúť pár kíl, ale nechcete sa vzdať sladkých jedál, používajte čakankový sirup ako alternatívnu náhradu cukru. Je označovaný ako Low Carb sladidlo novej generácie.

TIP: Skúste striedať čakankový sirup s datľovou pastou, na výrobu ktorej používame datle medjool. Datle medjool sú špeciálnou odrodou izraelských datlí, ktoré sú v porovnaní s ostatnými odrodami oveľa väčšie a šťavnatejšie.

Dávkovanie

100 g sirupu z čakanky obsahuje iba 161 kcal. V receptoch môžete použiť rovnaké množstvo čakankového sirupu ako cukru a na chuti to nepoznáte. Môžete vyskúšať aj zdravé recepty s nižším obsahom cukru.

Dávkovanie je teda rovnaké ako pri sladení cukrom alebo medom, t. j. 1 lyžica sirupu zodpovedá 1 lyžici medu alebo cukru.

Využitie čakankového sirupu

Ako zdravá náhrada cukru sa dá čakankový sirup použiť pri klasickom sladení a pečení a všade tam, kde by ste pridali cukor. Jediný rozdiel je v konzistencii, pretože je tekutý a tak sa môže správať trochu inak ako bežný cukor.

Môžete ním osladiť čaj alebo kávu a zároveň s ním upiecť sladký dezert. Hodí sa na osladzovanie teplých a studených nápojov, dezertov, jogurtov, sušienok, piškótov, zmrzliny a palaciniek. Tento sirup sa tiež často využíva pri bežnom pečení sladkého pečiva a báboviek.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

1 komentár

  1. Dobrý deň,
    môže čakankový sirup spôsobiť nadúvanie? Užívam asi 16 gramov denne a mám dosť veľké problémy s nadúvaním. Ďakujem

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1