Kešu mlieko je naše najobľúbenejšie bezlaktózové mlieko z orechov. Chutí skvele, ako jediné sa nemusí cediť a ľahko sa vyrába. Orechy stačí na niekoľko hodín namočiť a potom ich rozmixovať s vodou. Hotovo! Máte svoje vlastné domáce orechové mlieko.
Prečo vyrábať mlieko práve z kešu orechov
65 % svetovej populácie má problém s trávením laktózy a mnohí o tom ani nevedia. To je tiež dôvod, prečo sa v kaviarňach a obchodoch objavujú rôzne alternatívne mlieka, najmä zo sóje a ryže.
Lenže tie si doma tak jednoducho nevyrobíte. Na prípravu sú, naopak, veľmi jednoduché takmer všetky orechové mlieka (kokosové, mandľové a pod.) a úplne najľahšie je práve mlieko z kešu orechov.
Tip: Prečítajte si 5 dôvodov, prečo jesť kešu orechy.
Ako vyrobiť kešu mlieko?
Vyrobiť kešu mlieko je také jednoduché, že nemá zmysel kupovať ho v obchode. Stačí si deň vopred spomenúť a dať jednu šálku kešu orechov do misky spolu s vodou.
Na druhý deň zvyšnú vodu z orechov sceďte a prepláchnite. Potom ich spolu so štyrmi šálkami vody vložte do mixéra a mixujte, kým nevyrobíte čisté mlieko.
Mlieko môžete vypiť hneď, prípadne ho nalejte do vhodnej nádoby a vložte do chladničky. Pred každým použitím nezabudnite mlieko pretrepať, pretože sa jeho jednotlivé zložky prirodzene oddeľujú.
Ak potrebujete hustejšie alebo redšie mlieko, upravte množstvo vody. V prípade hustejšieho mlieka uberte pol šálky vody, v prípade redšieho mlieka pridajte viac.
Nemáte čas namáčať kešu orechy celú noc? Potom použite vlažnú vodu a namáčajte aspoň dve hodiny alebo veľmi horúcu vodu a namáčajte len 15 minút. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie sú orechy namočené, tým lepšie sa dajú rozmixovať.
Tip: Pozrite si najlepšie recepty na domáce orechové mlieko.
Na čo sa dá použiť kešu mlieko
Kešu mlieko je plnohodnotnou náhradou kravského mlieka, takže ho môžete používať všade tam, kde ste zvyknutí na mlieko bez laktózy. Mlieko má lahodnú krémovú chuť a je chutné aj len tak z chladničky. Je vhodné aj do šálky kávy.
Ak chcete kešu orechy využiť v kuchyni, pozrite si najlepšie recepty na našom blogu.
Ako dlho čerstvé mlieko z orechov vydrží?
Domáce orechové mlieko vydrží v chladničke 3 až 4 dni. Ak máte pocit, že ho za tento čas nespotrebujete, jednoducho si pripravte mlieko len z polovice orechov.
Mlieko môžete tiež zamraziť vo formičkách na kocky ľadu a neskôr ho použiť do ľadovej kávy alebo pri varení.
Možno vás bude zaujímať, že v našom e-shope si môžete kúpiť ďalšiu pochúťku z kešu, a to hotové kešu maslo v 300 g balení. Keďže ho vyhľadáva čoraz viac labužníkov, je možné, že do našej ponuky pribudne aj 1 kg balenie kešu masla.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čo je to kešu?
Z botanického hľadiska vlastne nejde o orechy, ako si veľa ľudí myslí, ale o semená plodov tropického a vždy zeleného stromu obličkovca západného, podľa ktorého majú kešu orechy tvar obličky.
Aké má výživové hodnoty kešu mlieko?
Z výživového hľadiska je kešu mlieko veľmi zaujímavé, šálka (230 ml) obsahuje 4,5 % bielkovín, 10,5 % sacharidov a 11 % tukov. Obsah vlákniny je nižší, približne 3 %. Z vitamínov môžeme vyzdvihnúť vitamín B komplex, vitamín K a vitamín C. Z minerálov vápnik, horčík, fosfor a meď.
Aký má vplyv kešu mlieko na zdravie?
Kešu orechy majú nízky obsah cukru a sú bohaté na vlákninu. To sú dva faktory, ktoré v kombinácii môžu pomôcť znížiť hadinu cukru v krvi a pôsobiť ako prevencia rizika diabetu 2. typu.
Kešu orechy pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré chránia ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré na nás útočia každý deň. Vďaka tejto skvelej vlastnosti pomáhajú redukovať celkový zápal v tele a podporujú zdravie a imunitu.
Navyše je kešu mlieko bezlaktózové, takže si ho môžu dopriať aj tí, čo majú alergiu na mliečne výrobky.
Ako skladovať kešu mlieko?
Mlieko uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 3 – 4 dní.
Čo robiť, keď nemám čas namáčať kešu orechy cez noc?
Potom použite vlažnú vodu a máčajte aspoň dve hodiny, prípadne veľmi horúcu vodu a máčajte iba 15 minút. Všeobecne platí, že čím dlhšie sa orechy máčajú, tým lepšie sa dajú rozmixovať.
Koľko môžem denne zjesť kešu orechov?
Pre vaše zdravie urobíte najlepšie, keď zjete maximálne 1 hrsť kešu orechov denne. Kešu orechy môžete chrumkať len tak pri sledovaní filmu, ako desiatu alebo ako menšie občerstvenie na výlety, cestovanie alebo turistiku. Kešu orechy sú totiž výživné a v batohu nezaberú skoro žiadne miesto.
Ak nechcete jesť kešu orechy celé, môžete ich nasekať či rozomlieť a následne pridať do najrôznejších pokrmov.
Recept na kešu mlieko
Ingrediencie
- 1 hrnček naturálnych kešu orechov
- 4 hrnčeky vody
Extra prísady
- 1 – 2 lyžičky javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka škorice
- štipka soli
Pokyny
- Po nočnom namáčaní odstráňte prebytočnú vodu a kešu orechy prepláchnite.
- Orechy vložte s ostatnými ingredienciami do mixéra. V priebehu jednej až dvoch minút sa vytvorí krémové mlieko.
- Mlieko uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 3 – 4 dní.
Tipy na ďalšie orechové mlieka:
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Dobrý deň,
prečo je potrebné vyliať namočenú vodu a potom dávať čerstvú? Nestratia niečo orechy počas lúhovania?
Ďakujem za odpoveď.
Veronika
Tiež ma zaujímalo, prečo nepoužívať vodu z výluhu? Je jedovatá?
Nie sú priamo jedovaté, ale namáčaním sa orechy nielen zmäkčia, ale aj tzv. aktivujú, čo znamená, že sa z nich odstránia antinutričné látky (najmä fytáty). Najlepšie je namočiť ich s kvalitnou nejódovanou soľou. Zlejete teda vodu a orechy sú stráviteľnejšie. Určite odporúčam pripravovať mlieko z čistej, najlepšie filtrovanej vody ,;-)