Recept: Najlepšie pistáciové stromčeky
Pistáciové stromčeky sú krehké, voňavé a na prvý pohľad slávnostné. Spájajú jemné maslové cesto, výraznú chuť pistácií a sviežu farbu, ktorá evokuje vianočnú zeleň.
Čas prípravy 50 minút min
Čas varenia 10 minút min
Celkový čas 1 hodina hr
Samozrejme: Dezert, Vianočné pečivo
Kľúčové slovo: najlepšie pistáciové stromčeky, pistáciové koláčiky, pistáciové stromčeky, pistáciové vianočné pečivo
Servings: 35 kusov
150 g špaldovej múky 60 g trstinového cukru 80 g mletých pistácií 100 g masla 1 žĺtok Pistáciový krém 150 g bielej belgickej čokolády 100 ml smotany na šľahanie 60 g pistáciového masla 30 g pistácií (nasekaných na jemno) 20 g masla Na zdobenie biela belgická čokoláda pistácie lyofilizované maliny
V mise zmiešajte hladkú múku, jemne mleté pistácie, práškový cukor a štipku soli.
Pridajte na kocky nakrájané studené maslo, vytvorte posýpku a vmiešajte žĺtok.
Spracujte hladké, nelepivé cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte aspoň 30 – 45 minút odpočinúť v chladničke.
Potom cesto vyvaľkajte na plát hrubý asi 3 – 4 mm a pomocou formičky vykrajujte stromčeky.
Preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 8 – 10 minút pri teplote 170 °C.
Príprava pistáciového krému Zahrejte smotanu na šľahanie tesne pod bod varu a prelejte ju bielou čokoládou.
Nechajte chvíľu stáť, aby čokoláda zmäkla, a potom miešajte, kým nevznikne hladký ganache krém.
Do ešte teplej zmesi vmiešajte pistáciové maslo, zmäknuté maslo a najemno nasekané pistácie.
Hotový krém prekryte strečovou fóliou a dajte aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.
Po vychladení vyšľahajte do hladkého krému.
Kompletizácia a zdobenie Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu s trochou kokosového oleja.
Polovicu upečených stromčekov namáčajte v čokoláde a kým čokoláda stuhne, posypte ich nasekanými pistáciami a kúskami lyofilizovaných malín.
Následne zlepujte jednotlivé stromčeky pripraveným krémom.
Prebytočný krém na okrajoch stromčekov pomocou noža odstráňte, aby sa zachoval ich tvar.