Do misy dajte tvaroh, žĺtok, vanilkový cukor, cukor a nasekané hrozienka namočené v rume.
Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikol hladký krém.
Rozklepnite dve vajcia a oddeľte žĺtky od bielkov.
Vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
Primiešajte olej a 5 lyžíc rumu (môžete použiť aj rum, v ktorom boli namočené hrozienka).
Následne pridajte nastrúhanú a vylisovanú tekvicu.
Do mokrej zmesi postupne zapracujte múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli.
Vyšľahajte bielky do tuhej peny a opatrne ich vmiešajte do cesta, aby zostalo nadýchané (využite aj bielok, ktorý vám zostal z vajíčka použitého do tvarohového krému).
Hotové cesto nalejte do vymasteného a vysypaného pekáča a uhlaďte povrch.
Na tekvicové cesto rozotrite pripravený tvarohový krém – môžete ako mriežku, pruhy, lyžičkou naniesť kopčeky, prípadne ako súvislú vrstvu.
Tekvicový koláč pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým cesto neziská zlatú farbu a krém nestuhne.