Choď späť
+ porcií

Recept: Najlepší tekvicový koláč s tvarohom

Tekvicový koláč s tvarohom je voňavý jesenný dezert, ktorý spája jemnú sladkastosť tekvice, vláčnosť tvarohu a hrejivú chuť vanilky s nádychom rumu.
Čas prípravy25 minút
Čas varenia35 minút
Celkový čas1 hodina
Samozrejme: Dezert
Kľúčové slovo: tekvicový koláč, tekvicový koláč s tvarohom
Servings: 1 plech

Ingredience

  • 200 g strúhanej surovej tekvice
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 100 ml kokosové oleja
  • 2 vajcia
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 4 PL rumu
  • maslo na vymastenie

Tvarohová vrstva

  • 200 g mäkkého tvarohu
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • hrsť hrozienok (namočených v rume)
  • 1 žĺtok
  • cukor (podľa chuti)

Pokyny

  • Do misy dajte tvaroh, žĺtok, vanilkový cukor, cukor a nasekané hrozienka namočené v rume.
  • Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikol hladký krém.
  • Rozklepnite dve vajcia a oddeľte žĺtky od bielkov.
  • Vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
  • Primiešajte olej a 5 lyžíc rumu (môžete použiť aj rum, v ktorom boli namočené hrozienka).
  • Následne pridajte nastrúhanú a vylisovanú tekvicu.
  • Do mokrej zmesi postupne zapracujte múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli.
  • Vyšľahajte bielky do tuhej peny a opatrne ich vmiešajte do cesta, aby zostalo nadýchané (využite aj bielok, ktorý vám zostal z vajíčka použitého do tvarohového krému).
  • Hotové cesto nalejte do vymasteného a vysypaného pekáča a uhlaďte povrch.
  • Na tekvicové cesto rozotrite pripravený tvarohový krém – môžete ako mriežku, pruhy, lyžičkou naniesť kopčeky, prípadne ako súvislú vrstvu.
  • Tekvicový koláč pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, kým cesto neziská zlatú farbu a krém nestuhne.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!