Choď späť
+ porcií

Recept: Nadýchané zázvorníky ako od babičky

Medzi obľúbené vianočné pečivo patria nadýchané zázvorníky, ktoré majú jemnú pikantnú chuť. Pečieme ich zo špaldovej múky a trstinového cukru a aby mali šmrnc, pridávame aj sušené kúsky zázvoru.
Čas prípravy15 minút
Čas varenia8 minút
Celkový čas23 minút
Samozrejme: Dezert
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: nadýchané zázvorníky, zázvorníky ako od babičky
Servings: 2 plechy

Ingredience

  • 250 g trstinového cukru
  • 2 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 20 g mletého sušeného zázvoru (alebo čerstvého)
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 300 g špaldovej múky (pol na pol s celozrnnou)
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na prípravu

  • 100 g špaldovej múky na podsypávanie

Pokyny

  • Vyšľahajte vajíčka, žĺtky, cukor a citrónovú kôru do hustej peny. Ak chcete použiť čerstvý nastrúhaný zázvor, zapracujte ho do peny.
  • Zmiešajte múku, kypriaci prášok a mletý zázvor.
  • Všetko spolu zapracujte, aby vzniklo vláčne cesto.
  • Takmer tekuté cesto prikryte a nechajte odpočívať hodinu pri izbovej teplote. Ak máte možnosť, nechajte ho cez noc v chladničke.
  • Ak je cesto po odpočinku stále príliš tekuté a nedá sa vyváľať, pridajte trochu múky.
  • Cesto rozdeľte na menšie časti a z každej vyvaľkajte plát hrubý približne 0,5 cm. Pri vaľkaní ho často podsypávajte múkou.
  • Vykrojte jednotlivé zázvorníky a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ich na plechu schnúť pri izbovej teplote asi 3 hodiny, prípadne cez noc v chladnejšej miestnosti.
  • Pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 8 minút, kým sa zázvorníky nenafúknu a nezačnú ružovieť.
  • Upečené a vychladnuté zázvorníky naskladajte do papierovej krabice a nechajte ich odležať, aby zmäkli.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!