Choď späť
+ porcií

Najlepšie kakaové sádlovky s lekvárom

Upečte si s nami kakaové sádlovky s lekvárom, ktoré patria medzi najtradičnejšie vianočné pečivo. V mnohých rodinách sa tento recept dedí z generácie na generáciu – a u nás tomu nie je inak.
Čas prípravy1 hodina
Čas varenia10 minút
Samozrejme: Vianočné pečivo
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: kakaové sádlovky, sadlové vianočné pečivo, sádlovky, sádlovky s lekvárom
Servings: 70 kusov

Ingredience

  • 140 g sadla
  • 140 g práškového cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 100 g vlašských orechov
  • 2 lyžice kakaa (alebo kakaového prášku)
  • 100 g lieskových orechov
  • lekvár (na potretie)

Pokyny

  • Vlašské orechy rozmixujte, odvážte požadované množstvo a vložte do veľkej misy.
  • Pridajte preosiaty práškový cukor, hladkú múku a kakao alebo kakaový prášok.
  • Všetky sypké suroviny dôkladne premiešajte.
  • K sypkým surovinám pridajte sadlo, rozkrájajte ju na menšie kúsky a rukami vypracujte cesto do tvárnej hmoty.
  • Vypracované cesto nechajte odpočívať v chlade približne 10 minút.
  • Odpočaté cesto rozdeľte na štyri diely. Každý diel vyvaľkajte na 30 cm dlhého „hada“ a rozkrájajte ho na kúsky veľké približne 1,5 cm. Z týchto kúskov postupne vytvarujte guľky, poukladajte ich na plech a do stredu každej spravte malíčkom jamku.
  • Sádlovky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry.
  • Pečte pri 180 °C približne 10 minút.
  • Po upečení nechajte sádlovky vychladnúť a potom ich začnite zdobiť. Jamku potrite lekvárom a vložte do nej lieskový oriešok, mandľu alebo kandizované ovocie podľa chuti.
  • Hotové sádlovky nechajte odležať v chlade približne 7 dní, aby sa lekvár vsiakol a sádlovky jemne zmäkli.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!