Choď späť
+ porcií

Jednoduchý slaný závin so špenátom, nivou a vlašskými orechmi

Vyskúšajte náš skvelý recept na slaný závin so špenátom, nivou a vlašskými orechmi. Náš recept je bez lístkového cesta. Ide o úplne domácu prípravu!
Čas prípravy20 minút
Čas varenia30 minút
Servings: 1 noha

Ingredience

Cesto

  • 280 g hladkej pšeničnej múky
  • 50 – 100 ml vody
  • 2 PL oleja
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 50 g masla (rozpustené)

Náplň

  • 400 g špenátu (mrazený alebo čerstvý, ktorý je potrebné spariť)
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g syru gouda (strúhaný)
  • 50 g nivy (alebo iného pliesňového syra)
  • 50 g vlašských orechov (nasekaných)
  • hrsť čerstvých byliniek (bazalka a pod.)

Na potretie

  • vajce

Pokyny

  • Múku preosejete cez sitko a pridajte maslo.
  • Pridajte olej, vajce a soľ. Vodu prilievajte postupne podľa potreby, aby ste vypracovali mäkké, nie príliš lepivé cesto.
  • Dajte cesto oddýchnuť do chladničky a pripravte si náplň.
  • Rozmrazte špenát alebo sparte čerstvý. Pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak, bylinky, goudu, nivu, strúhaný syr a vajce.
  • Z cesta odkrojte polovicu, rozvaľkajte ju na jemne pomúčenej podložke na čo najtenší obdĺžnik, potom ju preneste na papier na pečenie a začnite plát opatrne vyťahovať rukami.
  • Opatrnými pohybmi vyťahujte cesto do všetkých smerov.
  • Rovnomerne rozotrite náplň na cesto približne 2 – 3 cm od okraja.
  • Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta.
  • Hotový závin premiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie, potom ho potrite našľahaným vajíčkom, vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 25 – 30 minút. Čas pečenia sa môže líšiť podľa hrúbky cesta a typu rúry, v niektorých prípadoch môže závin potrebovať až 50 minút.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!