Múku preosejete cez sitko a pridajte maslo.
Pridajte olej, vajce a soľ. Vodu prilievajte postupne podľa potreby, aby ste vypracovali mäkké, nie príliš lepivé cesto.
Dajte cesto oddýchnuť do chladničky a pripravte si náplň.
Rozmrazte špenát alebo sparte čerstvý. Pridajte prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak, bylinky, goudu, nivu, strúhaný syr a vajce.
Z cesta odkrojte polovicu, rozvaľkajte ju na jemne pomúčenej podložke na čo najtenší obdĺžnik, potom ju preneste na papier na pečenie a začnite plát opatrne vyťahovať rukami.
Opatrnými pohybmi vyťahujte cesto do všetkých smerov.
Rovnomerne rozotrite náplň na cesto približne 2 – 3 cm od okraja.
Rovnako postupujte aj s druhou polovicou cesta.
Hotový závin premiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie, potom ho potrite našľahaným vajíčkom, vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 25 – 30 minút. Čas pečenia sa môže líšiť podľa hrúbky cesta a typu rúry, v niektorých prípadoch môže závin potrebovať až 50 minút.