Choď späť
+ porcií

Recept: Vianočné orechové košíčky

Orechové košíčky sú jemné, maslové a ich plná orechová chuť v kombinácii s lahodným krémom doslova evokuje detstvo aj kúzlo Vianoc.
Čas prípravy50 minút
Čas varenia20 minút
Celkový čas1 hodina 10 minút
Samozrejme: Dezert, Vianočné pečivo
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: košíčky s orechovou náplňou, orechové košíčky, vianočné orechové košíčky
Servings: 50 kusov

Ingredience

Cesto

  • 50 g špaldovej múky
  • 40 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
  • 50 g lieskových orechov (mletých)
  • 100 g Hery (alebo masla)
  • 1/2 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru)

Orechová náplň

  • 150 g vlašských orechov
  • 100 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
  • 50 ml rumu
  • piškóty (podľa potreby)

Na ozdobu

  • belgická horká čokoláda
  • kokosový olej
  • nasekané orechy (podľa vlastného výberu)
  • cukrárske zdobenie

Pokyny

  • V mise zmiešajte mleté lieskové orechy s rozmixovaným trstinovým cukrom, kukuričným škrobom a múkou.
  • Pridajte nakrájanú Heru a vanilkový extrakt a vypracujte nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte trochu múky.
  • Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky odpočívať, ideálne cez noc.
  • Odpočaté cesto nechajte chvíľu povoliť, potom rozvaľkajte na plát.
  • Vykrajujte z neho kolieska a vtlačte ich do formičiek na košíčky.
  • Pečte vo vyhriatej rúre na horný a dolný ohrev pri teplote 170 °C približne 20 minút, kým okraje nezačnú ružovieť.
  • Po upečení nechajte košíčky chvíľu vychladnúť a potom ich opatrne vyklopte z formičiek.

Orechová náplň

  • Rozmixujte vlašské orechy spolu s cukrom.
  • V miske zmes orechov a cukru dôkladne premiešajte a pridajte rum.
  • Vypracujte hladkú, nelepivú hmotu.
  • Ak je zmes príliš lepivá, pridajte podľa potreby nadrvené piškóty, kým nebude tvarovateľná.

Zdobenie

  • Z pripravenej orechovej zmesi vytvorte malé guľky alebo ju pomocou cukrárskeho vrecka či lyžičky naplňte do vychladnutých košíčkov.
  • Naplnené košíčky namáčajte v rozpustenej čokoláde s trochou kokosového oleja.
  • Kým čokoláda nestuhne, posypte košíčky nasekanými orieškami a cukrárskym zdobením podľa chuti.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!