Recept: Vianočné orechové košíčky
Orechové košíčky sú jemné, maslové a ich plná orechová chuť v kombinácii s lahodným krémom doslova evokuje detstvo aj kúzlo Vianoc.
Čas prípravy50 minút min
Čas varenia20 minút min
Celkový čas1 hodina hr 10 minút min
Samozrejme: Dezert, Vianočné pečivo
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: košíčky s orechovou náplňou, orechové košíčky, vianočné orechové košíčky
Servings: 50 kusov
Cesto
- 50 g špaldovej múky
- 40 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
- 50 g lieskových orechov (mletých)
- 100 g Hery (alebo masla)
- 1/2 PL kukuričného škrobu
- 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkového cukru)
Orechová náplň
- 150 g vlašských orechov
- 100 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
- 50 ml rumu
- piškóty (podľa potreby)
Na ozdobu
- belgická horká čokoláda
- kokosový olej
- nasekané orechy (podľa vlastného výberu)
- cukrárske zdobenie
V mise zmiešajte mleté lieskové orechy s rozmixovaným trstinovým cukrom, kukuričným škrobom a múkou.
Pridajte nakrájanú Heru a vanilkový extrakt a vypracujte nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte trochu múky.
Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky odpočívať, ideálne cez noc.
Odpočaté cesto nechajte chvíľu povoliť, potom rozvaľkajte na plát.
Vykrajujte z neho kolieska a vtlačte ich do formičiek na košíčky.
Pečte vo vyhriatej rúre na horný a dolný ohrev pri teplote 170 °C približne 20 minút, kým okraje nezačnú ružovieť.
Po upečení nechajte košíčky chvíľu vychladnúť a potom ich opatrne vyklopte z formičiek.
Orechová náplň
Rozmixujte vlašské orechy spolu s cukrom.
V miske zmes orechov a cukru dôkladne premiešajte a pridajte rum.
Vypracujte hladkú, nelepivú hmotu.
Ak je zmes príliš lepivá, pridajte podľa potreby nadrvené piškóty, kým nebude tvarovateľná.
Zdobenie
Z pripravenej orechovej zmesi vytvorte malé guľky alebo ju pomocou cukrárskeho vrecka či lyžičky naplňte do vychladnutých košíčkov.
Naplnené košíčky namáčajte v rozpustenej čokoláde s trochou kokosového oleja.
Kým čokoláda nestuhne, posypte košíčky nasekanými orieškami a cukrárskym zdobením podľa chuti.