Choď späť
+ porcií

Recept: Poľovnícke gombíky s lekvárom

Spájajú jemné linecké cesto, nadýchanú orechovú vrstvu a ovocný lekvár, ktorý vianočnému pečivu dodáva šťavnatosť a svieži kontrast.
Čas prípravy30 minút
Čas varenia15 minút
Celkový čas45 minút
Samozrejme: Dezert, Vianočné pečivo
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: poľovnícke gombíky, poľovnícke gombíky s lekvárom
Servings: 50 kusov

Ingredience

  • 250 g špaldovej múky
  • 150 g Hery (alebo masla)
  • 80 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
  • 2 žĺtky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL citrónovej kôry
  • štipku soli
  • zavarené brusnice (alebo ríbezľový lekvár)

Orechová vrstva

  • 2 bielky
  • 100 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
  • 120 g vlašských orechov

Pokyny

Cesto

  • Zmiešajte múku s rozmixovaným trstinovým cukrom.
  • Pridajte Heru, žĺtok a vanilku a vypracujte hladké cesto.
  • Ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky. Cesto zabaľte a nechajte odpočívať v chlade, ideálne cez noc.
  • Odpočaté cesto vyvaľkajte na plát hrubý približne 3 mm a vykrajujte menšie kolieska.
  • Na každé koliesko naneste malú kôpku brusníc alebo lekvára.

Orechová vrstva

  • Vyšľahajte bielky do polotuha.
  • Postupne pridávajte cukor, až kým nezískate tuhý a lesklý sneh.
  • Opatrne vmiešajte nasekané alebo mleté orechy.

Dokončenie a pečenie

  • Na každé vykrojené koliesko naneste malú kôpku brusníc alebo lekvára.
  • Na lekvár pomocou lyžičky alebo cukrárskeho vrecka naneste kopček orechovej zmesi.
  • Pred pečením môžete na vrch pridať kúsok orecha.
  • Pečte vo vyhriatej rúre s horným a dolným ohrevom pri teplote 170 °C približne 15 minút, kým kolieska nezískajú zlatistú farbu.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!