Recept: Poľovnícke gombíky s lekvárom
Spájajú jemné linecké cesto, nadýchanú orechovú vrstvu a ovocný lekvár, ktorý vianočnému pečivu dodáva šťavnatosť a svieži kontrast.
Čas prípravy30 minút min
Čas varenia15 minút min
Celkový čas45 minút min
Samozrejme: Dezert, Vianočné pečivo
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: poľovnícke gombíky, poľovnícke gombíky s lekvárom
Servings: 50 kusov
- 250 g špaldovej múky
- 150 g Hery (alebo masla)
- 80 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
- 2 žĺtky
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1/2 ČL citrónovej kôry
- štipku soli
- zavarené brusnice (alebo ríbezľový lekvár)
Orechová vrstva
- 2 bielky
- 100 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
- 120 g vlašských orechov
Cesto
Zmiešajte múku s rozmixovaným trstinovým cukrom.
Pridajte Heru, žĺtok a vanilku a vypracujte hladké cesto.
Ak je príliš lepivé, pridajte trochu múky. Cesto zabaľte a nechajte odpočívať v chlade, ideálne cez noc.
Odpočaté cesto vyvaľkajte na plát hrubý približne 3 mm a vykrajujte menšie kolieska.
Na každé koliesko naneste malú kôpku brusníc alebo lekvára.
Orechová vrstva
Vyšľahajte bielky do polotuha.
Postupne pridávajte cukor, až kým nezískate tuhý a lesklý sneh.
Opatrne vmiešajte nasekané alebo mleté orechy.
Dokončenie a pečenie
Na každé vykrojené koliesko naneste malú kôpku brusníc alebo lekvára.
Na lekvár pomocou lyžičky alebo cukrárskeho vrecka naneste kopček orechovej zmesi.
Pred pečením môžete na vrch pridať kúsok orecha.
Pečte vo vyhriatej rúre s horným a dolným ohrevom pri teplote 170 °C približne 15 minút, kým kolieska nezískajú zlatistú farbu.